Популистки и националистически партии заплашват европейските ценности

11:55, 18 май 16 / Политика 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност. Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов.

Сесията е заключителна за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ, което ще бъде поето от Естония.

На срещата присъстват генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд, председателят на Парламентарната асамблея на СЕ Педро Аграмунт, председателят на Европейския съд по правата на човека Гуидо Раймонди, както и високопоставени представители от всички 47 страни-членки на Съвета на Европа, сред които и външните министри на Албания, Армения, Грузия, Естония, Кипър, Лихтенщайн, Малта, Молдова, Монако, Португалия, Република Македония, Сан Марино, Сърбия, Турция, Украйна,Унгария и Черна гора.

„Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците. Държавният глава посочи, че България пое председателството на Комитета на министрите на СЕ в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда. „Дадохме си сметка, че най-важното за всички нас е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека“, каза президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че приетата в София през октомври 2015 г. Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество от Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е от изключителна важност за бъдещето на Европа.

Росен Плевнелиев определи като успешно и ползотворно за Европа българското председателството на Комитета на министрите. Бяха изпълнени заложените в програмата на председателството приоритети в областта на защитата на правата на детето и уязвимите групи и разширяване на достъпа до култура на младите хора. България беше домакин на Конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата, която се проведе през април т.г. в София под патронажа на държавния глава.

„Единодушното приемане и стартът на изпълнението на Софийска стратегия за правата на детето на Съвета на Европа до 2021 г. е огромен успех на българското председателство“, посочи президентът. „Софийска стратегия за правата на детето е здравият фундамент, върху който ще градим европейските политики в защита на най-уязвимите и безценни членове на нашите общества – децата. Успехът ни в защитата на техните права зависи от готовността ни решително да се изправим и решим проблеми като продължаващите конфликти по света, маргинализацията на групи в обществата ни, бедността и социалното изключване, младежката безработица“, подчерта още президентът Плевнелиев.

Държавният глава открои също така положените усилия от българското председателство в областта на утвърждаването на върховенството на закона. „Всички ние следва да се придържаме към стандартите на Съвета на Европа за независимостта и безпристрастността на съдебната власт“, каза президентът Росен Плевнелиев, като изрази удовлетворение от постигнатото пълно съгласие на всички страни членки на конференцията на високо равнище през април в София по предложения от Генералния секретар на Съвета на Европа План за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната система за периода 2016-2021 г. „Ще изпълним този план, за да повишим доверието към съдебната система в нашите общества“, категоричен беше държавният глава.

По-късно днес президентът ще разговаря с министрите на външните работи на Албания, Белгия и Естония.

В края на речта си Росен Плевнелиев благодари за конструктивното отношение и сътрудничеството на страните членки на Съвета на Европа при изпълнението на приоритетите на българското председателство, както и за ефективното взаимодействие с Генералния секретар и всички структури от системата на Съвета на Европа.

В края на 2015 България пое от Босна и Херциговина 6-месечното председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това се случва за втори път след 1994 г., а страната ни се присъедини към Организацията през 1992 г.

Съветът на Европа е най-старата европейска институция Тя е създадена през 1949 година в Лондон по проект за европейски съединени щати, предложен 3 години преди това от Уинстън Чърчил. Според правилата на Европейската комисия членството в Европейския съюз е недопустимо без присъединяване към Съвета на Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама