Приемат статут на Панаира на царевицата в Исперих

12:28, 18 май 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Статут на Панаира на царевицата в Исперих предстои да бъде обсъден и приет на заседанието на местния парламент, което ще се проведе утре, съобщават от общинската администрация.

От 2002 г. Историческият музей в Исперих организира Дни на културно-историческото наследство на община Исперих. Те включват изложби, лекции, представяне на книги, научни конференции и др. Като част от мероприятието от 2005 г. музеят организира и Панаир на царевицата. Посетителите и участниците в него могат да дегустират приготвения пред тях вкусен качамак, да се насладят на богатата кулинарна изложба от царевични продукти, да приложат уменията си при изработване на предмети от царевична шума, да надникнат в миналото чрез различни възстановки и да участват в организираните ретро игри. Етнографската къща се превръща в център за пресъздаване на различни фолклорни ритуали и обичаи.

През последните 10 години Панаирът на царевицата се разшири като обхват, участници и тематика и се превърна в една от атракциите на града. С цел повишаване нивото и представителността на Панаира не само на местно, а и на национално ниво възниква необходимостта от  приемане  на Статут на Панаира, посочва председателят на Общинския съвет Даниел Димитров.

 Мотивите, които той излага са, че Панаирът на царевицата съживява традиционния Исперихския (Кеманларския) есенен панаир, провеждан в началото на месец октомври в миналото и свързан със земеделските традиции на местната общност. Димитров заявява още, че инициативата допринася за разнообразието на културния живот в града и общината и я  поставя  на културната и  туристическа карта на страната с още едно събитие, което ще допринесе за местното туристическо развитие.

Според председателя на Общинския съвет Панаирът на царевицата насърчава познавателния интерес към традициите, обичаите и занаятчийските умения, свързани с отглеждането и приложението на царевицата и царевичните продукти, като стимулира и придобиването на знания и умения у по-младите поколения. Той подпомага запазването и развитието на културните традиции в условията на глобализация чрез изтъкване на разнообразието и богатството на регионалните приноси в националното, и на националните в  общоевропейското пространство, допълва Даниел Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама