В Шумен представят резултатите от проектната програма „Литературни пътеки - места на паметта"

12:31, 18 май 16 / Култура 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите от проектната програма на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм”, защитена по програма „Публики” на Национален фонд „Култура”, ще бъдат представени днес.

Програмата е реализирана като литературна експедиция в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин, Република Турция, през периода 22-27 ноември 2015 г. от екип на библиотеката в партньорство с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Литературно-художествен музей „Чудомир”, Фондация „Чудомир” – гр. Казанлък, със съдействието на проф. д-р Хюсеин Мевсим – преподавател по български език и литература в Анкарския университет. Финансово е подкрепена и от „Алкомет” АД – Шумен.

Пътуването е осъществено по художественото наследство на българския писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, създадено по време и след пребиваването му в Турция през 1932 г. Проектната идея е свързана с отбелязването на 125-годишнината от неговото рождение и цели да популяризира една по-малко известна част от творческата му биография.

Събитието ще започне от 17.30 ч. във фоайе - 2 етаж на библиотеката. Ще бъдат представени: литературен пътеводител по творчество на Чудомир „Места на паметта” – издание на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”; изложба репродукции на рисунки на Чудомир; фотоизложба „Турция. Хора и улици” на доц. Пламен Шуликов, представяща проектното пътуване в Република Турция; театрално-сценични прочити на Чудомирови разкази с участието на Георги Атанасов – актьор в Общински театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък; експозе по проектната тема на проф. Хюсеин Мевсим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама