Концесионерът на Летище Бургас взема и аеропорта в София

12:54, 18 май 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компанията „Фрапорт“, която е концесионер на Летище Бургас, е спечелила и конкурса за аеропорта в София. Това е обявил лидерът на ДСБ Радан Кънев при посещение във Варна. По неговите думи цял Лондон е знаел предварително, че именно „Фрапорт“ е победителят. 40 % от компанията е собственост на "Химимпорт", която се свързва с групировката ТИМ.

Транспортният министър Ивайло Московски съобщи вчера, че правителството ще отдаде на концесия Летище София за максималния предвиден в закона срок - 35 години. Кабинетът очаква да получи 1.2 млрд. лв. от сделката.

„Инвеститори не искат да се занимават с тази сделка, защото това е предрешена битка“, е обявил Кънев във Варна.

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” управлява летищата в Бургас и Варна от 2006 г. Договорът с държавата е за 35-годишна концесия, като за целия период немско-българското дружество се задължава да инвестира 403 млн. евро за развитие и модернизиране на двата аеропорта. От тях 215 млн. евро са за летище Бургас, а 188 млн. - за летище Варна. За срока на контракта "Фрапорт" и "Бе Ем Стар" - България (фирма, която е част от „Химимпорт“) прибират всички летищни такси и внасят в държавния бюджет годишно възнаграждение, равно на 19.2 % от приходите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама