Апелативният съд потвърди наказание „доживотен затвор” по делото „Фердинандов”

13:35, 18 май 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тричленен състав на Апелативен съд - Велико Търново потвърди изцяло присъда постановена  от Окръжен съд - Велико Търново, с която подсъдимият Стефан Й. Ф. е признат за виновен в това, че на 25.05.2009 г. в гр. Велико Търново, на ул. "Поборническа", умишлено умъртвил сина си Деян С. Ф.. Поради извършеното деяние първоинстанционният съд му е наложил наказание "доживотен затвор", което да изтърпи при специален режим. 

Окръжен съд - Велико Търново е осъдил Стефан Й. Ф. да заплати на частния обвинител и граждански ищец М. И. С. сумата от 200 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението неимуществени вреди.

Присъдата е била обжалвана пред Апелативен съд във всичките й части лично от подсъдимия. В допълнението към въззивната жалба, той е посочил, че квалификацията на обвинението е неправилна, че основни факти по делото не били правилно определени и че не бил доказан мотива на престъплението. Против присъдата на Окръжен съд е подадена и въззивна жалба от адвоката на подсъдимия, в която се сочат оплаквания за неправилно приложен материален закон, допуснати процесуални нарушения и явна несправедливост на наложеното наказание.

Съставът на Апелативен съд е отхвърлил и двете жалби като неоснователни.

В хода на извършената служебна проверка, апелативните съдии не са констатирали да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на досъдебното производство, които да водят до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия и неговия защитник, нито пък да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в съдебното производство. Поради това, не са налице основания за отмяна на присъдата и връщане на делото на прокурора или на първоинстанционния съд.

Също така, съдебният състав е приел за неоснователни доводите, както на подсъдимия, така и на неговия защитник за явна несправедливост на присъдата и наложеното наказание.

В мотивите към същото решение на въззивния съд се посочва, че правилно е определен и размерът на присъденото обезщетение за претърпените от М. И. С. неимуществени вреди, в резултат на извършеното престъпление. Решението на Апелативен съд - Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама