Откриха завещанието на „Мъжът с шапката“ от летище „Завентем“

13:37, 18 май 16 / Свят 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от главните заподозрени за атентатите в Париж и Брюксел Мохамед Абрини, станал известен като "Мъжът с шапката" от летище "Завентем", е оставил завещание, в което обяснява мотивите за деянието си. Това твърди френската телевизия BFMTV, цитирана от „Паризиен“ два месеца след кървавите атаки в Брюксел.

Притежаваният от органите на реда документ има за цел да докаже, че именно Абрини е изиграл ключова роля при координирането на атаките, пише медията, с което опровергава твърденията на съдиите.

На 2 април, 6 дена преди да бъде арестуван, „Мъжът с шапката“ е написал текст, в който обяснява мотивите за деянието си. Компютърът, съдържащ текста, бе намерен от общински служител в кофа за боклук, близо до апартамента, в който терористите са планирали терористичната атака на летище „Завентем“.

Според BFMTV 31-годишният терорист от белгийско-марокански произход обяснява мотивите за радикализацията си със смъртта на брат си Сюлейман, загинал при самоубийствен атентат в Сирия през 2014 г. В завещанието си джихадистът определял терористите от 13 ноември като „герои“ и молел майка си за прошка. Текстът бил подписан с бойното му име Абу Яя.

Абрини, който откарва Абдеслам за атентатите в Париж през ноември, а в последствие бе разпознат като „мъжът с шапката“, придружил двете камикадзета от летището в Брюксел на 22 март и оставил невзривена собствената си бомба, е настанен в затвора в Брюж.

При кървавите атаки в сърцето на Европа загинаха 32 души от 40 националности. По-рано, през ноември 2015 г. в Париж, при друг атентат бяха избити 130 души при шест синхронизирани атаки.

Абрини има тясна връзка с парижките атентатори, убедени са разследващите. Смята се, че е пътувал до Сирия, както и че се е срещал с други джихадисти във Великобритания.

След атаката в Брюксел белгийските и френските власти задържаха поне дузина подозрителни лица, които имат връзка с групировката, проповядваща радикален ислям и смърт за европейците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама