Ветото на президента падна, златният пръст на „Атака“ отново в действие

14:06, 18 май 16 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава Росен Плевнелиев върху новоприетите текстове от Изборния кодекс. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". 

Новите изборни правила бяха препотвърдени с гласовете на 165 депутати, от които 135 "за", 27 "против" и 3 "въздържали се". БСП и АБВ не взеха участие в гласуването, въпреки че бяха в залата. ДПС, трима реформатори и шестима независими се обявиха "против". 

Парламентът не счете за необходимо да се съобрази с решнието от вчера на правната парламентарна комисия, която отхвърли изборните правила в сегашния им вид.

При проведените консултации между ГЕРБ, патриотите и реформаторите след заседанието на комисията стана ясно, че са постигнали договорка, но не пожелаха да оповестят решението си. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха твърдо против приемането на президентското вето, като дни наред заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако ветото мине в пленарна зала. 

Росен Плевнелиев върна Изборния кодекс на депутатите заради ограниченията при гласуването зад граница. По идея на патриотите бе прието избирателни секции в страни извън Европейския съюз да се разкриват само в българските посолства и консулства. В ЕС пък бе вдигнат прага на необходимите подписи за разкриване на урни извън дипломатическите представителства.

По време на дебатите депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов каза, че ветото на президента е получило подкрепа в правна комисия, защото то изразява една чуваемост на българите в чужбина. Според него този проблем, който години наред е бил замитан под килима от БСП и ДПС, най-сетне трябва бъде решен.

„Моето предложение е да използваме тази въможност тези текстове да бъдат върнати на поправителен и до 2 седмици да бъдат коригирани съобразно желанията на съгражданите ни зад граница“, каза Славов и допълни, че щом БСП са опозиция трябва да удържат на думата си.

Валери Жаблянов от БСП посочи, че въвеждането на задължителното гласуване е недопустимо. След забележка от зам.-председателя на парламента, че ветото не е върху тази част от Изборния кодес, Жаблянов обясни, че не може да се налага такова само върху отделни текстове.

Искрен Веселинов от Патриотичния фронт не разбра как левицата ще подкрепи ветото на президента, след като е несъгласна с текстове, различни от върнатите от държавния глава.  

Радан Кънев бе категоричен, че ДСБ ще подкрепят ветото на президента без никакви предварителни условия и договорки. Спроед него гласовете от Турция така или иначе няма да бъдат ограничени, а всичко се свеждало до чист популизъм. „Ако е вярно, че изборите в южната ни съседка са манипулирани, то те ще си дойдат отново на избори“, обясни Кънев.

По думите му ще бъдат затворени вратите на българите в САЩ за участие в политическия проес. „Ако вие днес отхвърлите ветото на президента, ще дадете знак, че българският политически елит, който е във все по-големи кавички, не желае да зависи от нейните гласове, защото не може да ги контролира“, посочи той и допълни, че депутатите не желаят българите в различните им географски измерения да живеят единно.

„Без да намалеят грам гласовете от Турция ще бъде нанесена обида на българските граждани там. На тях им се казва в очите, че техните братовчеди работят против българските интереси. Казва се, че тези хора са малоумни и на тях Ердоган може да каже как да гласуват“, убеден е лидерът на тъмносините.

Според него единството на българската нация между различните етноси и вери на територията на българия и единството на тези зад граница са основните въпроси, пред които сме изправени. „В противен случай те ще повлекат българската нация“, обяви Радан Кънев.

По думите му България е особена държава. Химнът ѝ е писан зад граница от българин, който е пътувал с влак за родината си, за да се бие за българското съединение.

Валери Симеонов каза, че още не може да разбере дали патосът на Радан Кънев е истински. „Вие казахте няколко лъжи. Едната е, че няма да има ефект от ограничаването на избирателните секции в Турция, където те ще бъдат сведени до 8 секции при досегашните над 150. Друга лъжа е, че българите в ЕС ще бъдат затруднени в своето гласуване. Изборният кодекс по никакъв начин не ограничава българите в ЕС. Те има възможност да си открият безброй секции“, обяви лидерът на патриотите.

Красимир Каракачанов допълни, че му хареса тезата за единството на българскта нация. „Аз не го разбирам между тези, които казаха напускайки България, обявиха, че ще се върнат с танковете. Те не мислят за българската нация“, посочи патриотът.

Христо Гаджев от ГЕРБ попита Кънев защо депутати на ДСБ подкрепиха два пъти подкрепиха промените в Изборния кодекс.

Кънев отговри, че президентът е дал възможност да се поправи грешката. На Симеонов отвърна, че новите изборни правила дават възможност да се гласува в градовете в дипломатически консулски представителства. „Реално в Турция много малко ще намалее броят на гласуващите, защото имаме консулства в Одрин и Бурса, в Истанбул има посолство, а Измир е с население над милион души и ще има секция“, посочи Кънев.

Филип Попов от БСП подчерта, че този Изборен кодекс е олицетворение на безпринципната коалиция на управляващите. "Ако президентът претендира, че защитава правата на гражданите, той следваше да опише в мотивите си и други текстове от Изборния кондекс като противоконституционни. Това например е задължителното гласуване", добави той.   Джейхан Ибрямов от ДПС пък заяви, че било мит, че в Турция имало секции, в които са подадени най-много гласове. Той припомни, че извън България живеят над 2 млн. български граждани, а с тези промени им се ограничавали правата. "Държавата не може да абдикира от задълженията си. Господа, непротивоконституционствувателствувайте", призова депутатът.   Екслидерът на ДПС Лютви Местан също взе думата и обясни, че ГЕРБ в името на властта пожертвал демократични принципи и припомни: "Премиерът каза, че ако трябва да избира между правата на гражданите и принципите на властта, ще избере принципите. Днес ще стане ясно по това как ще бъде гласувано ветото". Той призова за подкрепа на ветото, тъй като всичко останало би направило управляващите съучастници в престъплението на века.

Бившият му колега Четин Казак го репликира, като подчерта, че Лютвин Местан отсъствал, когато се дебатирали тези текстове. В тази връзка Казак го призова да не слага ДПС в една редица с партии, за които нарушаването на основните човешки права било водещо. 

Националистката Магдалена Ташева беше остра в изказването, насочено главно към ДПС и подчерта, че съдът в Страсбург имал точно толкова права, колкото и "Евровизия". Според нея Турция представлявала заплаха за националната сигурност, но Казак пък тотално отрече това и заяви, че изказвания като нейното представляват такава заплаха. 

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че парламентарната им група ще гласува по съвет и уточни, че ветото на президента е натоварено с много политически очаквания, но всъщност е една технология. 

"РБ ще гласува по съвест и всеки ще прецени какво решение да вземе. В крайна сметка целта е да имаме един по-добър Изборен кодекс. Нека не допускаме просто едно гласуване да бъде натоварено с такива големи очаквания", призова Зеленогорски.

Местан го репликира, като уточни, че му било трудно може да разчете това изказване. "Очаквам вашият глас да е против "ветото", защото в противен случай властта ще се окаже по-сладка от принципите", подчерта той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама