Кръстиха "Ятрус" най-новия мобилен кран на пристанище Варна

14:08, 18 май 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Името Ятрус - на древнотракийско божество, държащо морската стихия в подчинение, бе дадено официално днес на най-новия мобилен кран на пристанище Варна. Негова кръстница стана Диляна Миткова. Той е Liebherr LHM 550 и има капацитет 144 тона. На церемонията по освещаването и въвеждането му в експлоатация присъства транспортният министър Ивайло Московски.

Според ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД кранът „Ятрус“ е първият по рода си в България, а вероятно и на Балканите. Най-голямото му предимство е мобилността му, която позволява той да се използва на контейнерния терминал, а след това да бъде преместен на друго корабно място за обработване на зърнени или друг тип товари. Кранът може да претоварва до 20 - 30 контейнера на час.

Инвестицията е над 6 млн. лева, а очакванията са за значително подобрение при обработката на товари, включително и извънгабаритни. Това е и предпоставка за привличане на нови товародатели, посочи министър Московски. „Варна-Запад придобива още едно съоръжение, което е необходимо за повишаване приходите на пристанището. Виждам, че хората са доволни, ръководството също. Моментът е добър да се инвестира. Пристанището си има устойчиво развитие. Темата за концесията му не е актуална към днешна дата“, добави още министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама