Доц. Красимира Александрова е новият директор на Националната библиотека

14:13, 18 май 16 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата директорка на Шуменската регионална библиотека Красимира Александрова е новият шеф на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, пише Епицентър.бг 

Тя е хабилитиран преподавател, с повече от 20 години стаж като библиотекар. Била е главен библиотекар на Шуменския университет "Константин Преславски" между 1980 – 1998 г. и директор на регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров” в периода от 2004 до 2013.

Кандидатите за поста са били трима, но само доц. Александрова е отговаряла на високите критерии, поставени в закона. Сред изискванията са били, кандидатът да е хабилитирано лице, да владее чужд език и да представи 5-годишния си план за развитие на културния институт.

Директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ трябва да е български гражданин, да има поне 5 години опит на ръководна длъжност в библиотека, да умее да формира цели и пътища за постигането им, както и да познава отлично законодателството в страната ни в областта на културата и структурите и начините на работа на просветното министерство.

От максималния брой точки, който комисията по избора поставя, доц. Александрова печели конкурса  с 430.  

Минимумът е бил 320 точки. Председател на комисията е Боил Банов, заместник - министър на културата.

Доц. Красимира Александрова ще смени проф. Боряна Христова, която е начело на Народната библиотека в последните 18 години. 

Според закона за обществените библиотеки, директорът на Националната библиотека се назначава от Министерството на културата с конкурс, като мандатът е 5 години. 

След избора на журито се очаква решението на министъра на културата Вежди Рашидов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама