Обрат може да прати Кристалина Георгиева в битката за шеф на ООН

14:28, 18 май 16 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Името на българският еврокомисар Кристалина Георгиева отново се появи като потенциален кандидат за нов генерален секретар на ООН.

В статия, публикувана във вторник "Политико" твърди, че заради неубедителното представяне на кандидатите след първоначалното отсяване Източна Европа може да загуби претенциите си за свой представител на топ позицията в Организацията.

Изданието пише, че в края на април е имало закрита за медиите среща между посланици от ЕС, на която посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкрофт е подчертал, че ако страните от Източна Европа искат да получат поста, ще трябва да помислят да номинират нови кандидати, защото след първоначалните изслушвания никой от досегашните претенденти не е спечелил достатъчно одобрение.

Източиници на "Политико" заявяват, че позицията на Великобритания трябва да бъде взета предвид, тъй като тя е постоянен член на Съвета за сигурност и съответно има право на вето, което може да използва срещу даден кандидат. След като Лондон си позволява в прав текст да отправя такива послания, те трябва да бъдат взети под внимание, обясняват дипломатите.

"Ако източноевропейците бяха добре координирани, сега те щяха да се съберат и да решат кой има най-добрия шанс да спечели, а по-слабите кандидати да бъдат жертвани“, казва Ричард Гоуан, сътрудник в European Council on Foreign Relations. “Но те не са добре координирани и това няма да се случи“.

Според изданието директорът на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк от Нова Зеландия и бившият върховен комисар за бежанците в ООН Антонио Гутереш от Португалия са се представили доста по-добре спрямо седемте кандидата от Източна Европа на публичните изслушвания в Общото събрание на ООН през миналия месец, казват редица дипломати и наблюдатели на ООН. Втори кръг от изслушвания ще се проведе на 7 юни в Ню Йорк.

В този контекст "Политико" пише, че не спират и слуховете за възможна номинация на българския еврокомисар Кристалина Геогиева, тъй като са силни и лобитата, които желаят новият генерален секретар на ООН да е жена. Изданието пише, че тя е била фаворит за поста, преди българското правителство да номинира директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Изданието припомня още, че в края на април кампанията на Бокова е претърпяла сериозен удар след статии в Daily Mail и Foreign Policy с твърдения за съмнителни практики при назначаването на служители в организацията на ООН за опазване на културно наследство. Според медийни публикации британският посланик в ЮНЕСКО е участвал в инициирането на разследване срещу порочни практики в организацията. Бокова на няколко пъти каза, че не е нарушавала правилата и закона.

За да бъде номинирана Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН, това ще изисква или България да оттегли кандидатурата на Бокова, или българският еврокомисар да бъде номиниран от друга държава – нещо, позволено по правилата на организацията, припомня медията.

През уикенда британският в. „Сънди Таймс“ също писа, че Кристалина Георгиева е смятана за един от основните кандидати за шефския пост в ООН. Според изданието, което публикува интервю с Георгиева на 15 май, няколко страни от Централна и Източна Европа са готови да издигнат нейната кандидатура. По информация на "Политика" това са Чехия, Унгария, Румъния и Албания. Според източника на изданието Великобритания е силен привърженик на идеята Кристалина Георгиева, която има опит в Световната банка, Европейската комисия и като председател на панел в ООН за финансиране на хуманитарни операции, да поеме управлението на организацията.

Досега обявените кандидати за поста са Ирина Бокова, бившите външни министри на Хърватия - Весна Пусич, Молдова - Наталия Герман, Сърбия - Вук Йеремич и Македония - Сърджан Керим, бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият върховен секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Според "Политико" през следващите седмици предстоят още номинации, а възможни кандидати са външният министър на Аржентина Сузана Малкора. А Източна Европа също ще получи още един кандидат, ако външният министър на Словакия Мирослав Лайчак също се присъедини към състезанието, както се очаква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама