ГЕРБ, реформаторите и патриотите искат до 35 секции в чужбина

14:51, 18 май 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ще внесат законопроект за промени в приетия Изборен кодекс, с които в чужбина да могат да се разкриват до 35 секции, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Освен това, заявленията, които трябва да се подадат за тези секции, ще бъдат не 100, а 60. Така ще се отвори възможността там, където има посолства и консулства, ако има над 60 заявления, да се разкриват допълнително секции, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Друго, което се обсъжда е вариантът да бъде намален броят на жителите в едно населено място за провеждане на избори в местната власт от 400 на 350. Законопроектът вече бил готов, но единственото притеснително е липсата на обнародване в Държавен вестник. 

"Район "Чужбина" не влизаше в мотивите на ветото и тази тема не е дискутирана в мнозинството. Що се отнася до президента, нека да не забравяме, че България е парламентарна република. В момента говорим за парламентарни действия, водени от това да има подкрепа на правителството и страната ни да се движи към евроатлантическия път", категоричен бе Цветанов.

Той благодари на ПФ и РБ за тежките разговори, които водили, защото резултатът от гласуването показал, че стабилността е налице. С промените за разкриването на секции в чужбина, според Цветанов щяло да се облекчи гласуването на българските граждани, като ще се ограничи и струпването на много хора в изборния ден. 

Шефът на депутатите от ГЕРБ бе попитан и кои формации формират управляващото мнозинство и с колко народни представители разполага то. Той обаче заяви, че щяло да бъде некоректно, ако започне да изброява.   Пред журналисти председателят на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов коментира, че промените са такива, че лишават КС от възможност за отхвърляне на закона. 

"За Турция мога да кажа, че от 139 секции премахнахме 104, честито! Сега с посолствата и консулствата ще станат 35 максимум. Излязохме с добри решения и консолидиране. Ветото беше отхвърлено - защо, да попречем на "Атака" да вземат правилното решение ли? Не съм имал разговори с тях, но ги поздравявам за отговорното поведение днес", похвали той колегите си от "Атака". Симеонов уточни, че има начин в Турция секциите да са по-малко от 35, но тепърва предстояло да разберем как.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама