Бежанците подпомагат икономиката на Стария континент, за 5 г. връщат в двоен размер изхарчените за тях пари

15:13, 18 май 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 5 години бежанците, които през 2015 година пристигнаха в Европа могат да върнат почти в двоен размер изхарчените за тях пари. Това се твърди в едно от първите задълбочени проучвания какво влияние ще окажат мигрантите върху европейската икономика, цитирано от „Гардиън“.

Според анализа бежанците ще допринесат за отриване на повече работни места, ще се увеличи търсенето на услуги и продукти, както и ще се запълнят дупките по отношението на работната ръка на Стария континент.  В същото време техните заплати ще подпомогнат пенсионната система и обществените финанси, смята Филип Легрен, бивш икономически съветник на председателя на Европейската комисия.

Вероятността бежанците да повлияят за намаляване на заплатите и увеличаване на безработицата сред местните работници е малка, твърди още Легерн, позовавайки се на изследвания на иконимисти.

Икономическият съветник на председателя на ЕК е изчислил, че докато приемането на толкова много бежанци ще доведе до увеличаване на държавния дълг с почти 69 милиарда евро между 2015 и 2020 година, по време на същия период бежанците ще допринесат занарастване на БВП със 126,6 милиарда евро – съотношение почти две към едно.

Ако се инвестира едно евро за приемане на бежанци, в рамките на пет години страните могат да спечелят две евро като икономически ползи, се заключава в изследването Refugees Work: A Humanitarian Investment That Yields Economic Dividends на неправителствената организация Tent Foundation, която помага на хора без дом.

Легрен се надява докладът да обори мита, че бежанците ще донесат само икономически проблеми на западното общество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама