Автошколите няма да провеждат вече изпитите за шофьори

15:33, 18 май 16 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автошколите няма да могат да провеждат вече изпитите за шофьори, стана ясно от изявление на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. „В момента колегите от „Автомобилна администрация“ публикуват промени в наредбата за провеждане на шофьорските изпити. До изграждането на изпитни терминали, които ще бъдат своеобразни кабини за провеждане на изпитите, те ще се провеждат в отделени работни места, да нямат никаква възможност за пряка комуникация от една страна изпитващите. Надявам се изграждането на тези терминали да започне до края на годината, те ще бъдат звуко- и шумоизолирани. Ще има видеонаблюдение. Кандидатите няма да имат право на технически устройства в тях по време на изпита. Ще се проверяват със специална апаратура. Ще влизат единствено с таблета, на който ще се провежда теоретичният изпит, и няма да има дори субективен фактор от страна на изпитващите. На второ място - в учебни центрове няма да бъдат провеждани повече изпити. Те ще се провеждат единствено в офиси на Автомобилна администрация. Надявам се това нещо да регулира процеса“, каза още Московски.

Той не скри, че има сериозни забележки към автошколите. „Не намирам причина за протести заради нововъведенията. А и не знам кой би протестирал. Това са мерки, които ще гарантират невъзможността заманипулиране на изпитния процес. Ако имате предвид автошколите, имам сериозни забележки към тях. Разбира се, не мога да слагам всички под един знаменател. Но ако един неграмотен човек е стигнал до изпит и е пробил системата на държавната администрация, манипулирайки по някакъв начин изпита, имайте предвид, че той месеци наред е бил обучаван от някоя от автошколите. И никой не е забелязал няколко месеца наред, че той е неграмотен“, добави още министърът.

Към края на месеца ще бъде готов и анализът за т.нар. окрупняване на контролните органи. „Според мен най-вероятно контролната дейност, която „Автомобилна администрация“ извършва на пътя, изцяло ще се прехвърли към КАТ“, обясни министър Московски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама