ВАС ще решава дали да сезира КС за "безкрайните" шефове в съдебната система

15:33, 18 май 16 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общото събрание на съдиите във Върховния административен съд ще решава дали да сезира Конституцинния съд с искане да тълкува разпоредбата в Конституцията, която урежда колко пъти един шеф на съдебен орган може да продължи да бъде избиран за такъв. Това става ясно от определение на тричленен състав на ВАС, който прави такова предложение към председателя на съда Георги Колев, съобщава „Правен свят“.

Разпоредбата гласи: "Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2 (тримата големи – б.а.), се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване."

Някои смятат, че разпоредбата е ясна и тя предвижда ограничение за два поледователни мандат само в един съдебен орган, но няма проблем след изтичането им да се заеме шефско място в друг. Според други обаче текста казва, че може да се заемат само два мандата на ръководна длъжност като няма значение дали е в един или в няколко съдебни органа. Тяхната позиция е, че другото тълкуване урежда съществуването на съдебната номенклатура в съдебната власт и възможността един човек цял живот да бъде шеф.

Спор имаше и по време на последното заседание на пленума на ВСС, който трябваше да излезе с позиция по промените в Закона за съдебната власт. По думите на правосъдния министър Екатерина Захариева до момента практиката на ВСС е, че става въпрос за два мандата в един и същ орган и много в различни органи, което ще се възприеме и в новия ЗСВ.

Причината за искането да се сезира КС е заради казус, който съдийски състав от ВАС е трябвало да разреши. Става дума за избора на административен ръководител на Районен съд-Козлодуй на Цветанчо Трифонов и постъпилото после обжалване от опонента му за поста съдия Адриана Добрева.

Миналата година ВСС избира Трифонов, който пък от 25 години е все шеф, първо на Районен съд Кнежа, а после и на районния съд в Козлодуй. Добрева обжалва решението пред ВАС, като изтъква, че тази разпоредба в Конституцията, която урежда избора на административен ръководител не може да се тълкува разширено и има безусловен и задължителен характер.

"Тясното и стриктното й тълкуване води до извода, че административните ръководители имат право на два последователни мандата в органите на съдебната власт (т.е. във всички органи имат право на два мандата). Тълкуване, че имат право на повече от два последователни мандата, ако ръководната длъжност е в различни органи на съдебната власт, не намира опора в конституционната разпоредба, а и би дерогирало (частично отмени) смисъла на целта й да ограничи мандатността на административните ръководители до максимум два последователни (без прекъсване) мандата", казва в мотивите си съдия Адриана Добрева. Тя настоява въпросът за броя на мандатите да се отнесе към КС с искане за тълкуване на чл. 129, ал.6 от Конституцията.

В определението на ВАС се казва, че спор по този въпрос е имало и между самите съдии, които трябва да излязат с решение. Част от тях смятат, че при реализирани два последователни мандата на ръководна длъжност – административен ръководител ( както е при Цветанчо Трифонов) магистратът няма право да се кандидатира за трети мандат веднага след втория си мандат, независимо, че той е в друг орган на съдебната власт.

Срещу това застават аргументите, че законодателят е счел, че се подразбира и не е посочил изрично, че се касае за същата ръководна длъжност. "Повторно назначаване" в хипотезата на чл. 129, ал.6 от Конституцията на Република България е това, което може да се извърши за втори път (т.е. повторно) на същата ръководна длъжност, защото назначаването на друга, макар също ръководна длъжност, е друго назначаване и поради това не може да бъде повторно. Това съдържание на правната норма получава подкрепа и от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и мотивите към законопроекта."

Заради това тричленният състав предлага на председателя на съда, Георги Колев, да свика Общо събрание на двете колегии на ВАС, което да се произнесе относно искането за сезиране на Конституционния съд със следния въпрос: Допуска ли чл. 129, ал.6 от Конституцията на Република България трето поред назначаване на ръководна длъжност, ако първите две са на ръководна длъжност в друг(и) орган(и) на съдебната власт?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама