Повече права за сънародниците си в Крим поиска татарската общност в Русе

15:43, 18 май 16 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Татарската общност от региона на Русе организира протест пред Генералното консулство на Русия в града. Той се организира за първи път и бе посветен на 72-годишнината от депортирането на представителите на тази общност от родината им в Крим през 1944 г.

Прочетена бе декларация, с която бе припомнена историята на днешната дата.

"На трагичната дата 18 май с траурни митинги се отбелязва годишнината от депортирането на кримско-татарския народ от историческата му родина. На тази дата през 1944 г. по заповед на съветското правителство от Кримския полуостров са депортирани всички кримски татари без изключения - от невръстни деца, до немощни старци. Натоварени в товарни железопътни вагони, депортираните са изпратени в концентрационни лагери в Сибир, в степите и пустинните райони на съветските републики. Оставени заключени в продължение на седмици във вагоните на смъртта, депортираните започват да умират още по пътя, а други намират смъртта си в лагерите от глада, болестите, физическо и морално насилие и др. Това е геноцид", заяви председателят на сдружението на кримските татари у нас АСАБАЙ Ерхан Юсеин.

По официална информация около 1 500 кримски татари живеят днес в България, но според сдружението броят им е поне 5 000.

Юсеин добави, че завърналите се по родните си места татари в Крим и до днес продължават да се борят за човешките си права.

"От началото на окупацията на Крим от Руската федерация през 2014 г. са избити десетки кримски татари. Стотици са подложени на насилие и тормоз, хиляди са принудени отново да напуснат родината си. Днес, ние кримските татари, живеещи в България, се прекланяме пред светлата памет на многобройните жертви на сталинския терор, изразяваме протест срещу системното нарушаване на правата на човека от страна на Кремъл и окупационната администрация в Крим", заяви още Ерхан Юсеин.

"Родината ни днес е България, но отечеството ни си остава Крим", коментираха в тази връзка част от 20-ината присъстващи.

По време на протеста липсваше реакция от страна на консулството, до чиито главен вход се провеждаше той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама