Анулираха шест писмени работи на зрелостници в Бургаско

16:10, 18 май 16 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест писмени работи са анулирани на зрелостници в Бургаска област. Причината е, че учениците са хванати с втори телефон в себе си. Това каза за Topnovini.bg директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас Виолета Илиева. Тя посочи, че тези ученици са от пет учебни заведения. Те нямат право да се явят и на другите държавни зрелостни изпити по избран от тях предмет, а трябва да изчакат следващата сесия, която ще бъда през месец септември.

„Съставен е констативен протокол от квесторите в залите и писмените работи са предадени веднага в момента, в който е установена тази нередност. Разпоредбите наказват достатъчно тежко учениците, които са се опитали да преписват и ги лишават от възможността да кандидатстват във висше учебно заведение“, обясни Виолета Илиева.

По нейните думи, като цяло матурата е преминала по създадената организация и всички точки по нейното провеждане са били спазени. На нея са се явили 3075 зрелостници. Във всички 32 учебни заведения, където се проведе тя, изпитният ден е започнал нормално, в 08:32 часа. Приключил е точно четири часа след това. Повестта „Гераците“ на Елин Пелин се е паднала на дванадесетокласниците, които е трябвало да пишат съчинение или есе по откъс от произведението.

За нормалното протичане на изпитите са били осигурени около 3400 квестори.

„Присъстваха и по трима родители, посочени от училищното настоятелство, а там където липсва такова – от родителския актив на съответното училище, които наблюдаваха целия изпитен процес от неговото начало до неговия край“, добави още Илиева.

Резултатите от матурата трябва да бъдат обявени точно след две седмици. След това учениците трябва да подадат документи за първо желание.

3290 пък са били седмокласниците, явили се на националното външно оценяване по български език и литература. Техният изпит е преминал без проблеми. Той е бил под формата на тест. Част от отговорите са били от затворен тип, а други от отворен. Резултатите и от този изпит ще бъдат готови до две седмици.

Във всички зали, в които се проведоха изпитите на учениците от 7-ми и 12-ти клас, е имало видеонаблюдение. То е свързано с РИО – Бургас, а също и с Министерството на образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама