Съдът постави под защита пребития Митко от Овчеполци

16:16, 18 май 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдът в Пазарджик постанови мерки за защита на 17-годишното момче от ромски произход Митко, нападнато от съселянин в Овчеполци, който засне издевателството с телефон, след което разпространи записа в Интернет, съобщaва Българският хелзинкски комитет. На нападателя е забранено да доближава пострадалия, да осъществява какъвто и да е контакт с него, включително по телефон и електронна поща, както и да посещава дома му.

Случаят привлече общественото внимание, след като беше публикувано видео, в което се вижда как момчето бива пребито и унижавано с обидни думи, заради репликата, че ромите и българите са равни. Тормозът продължава и по-късно същия ден, а на следващия извършителят оказва над детето натиск да отрича от случилото се.

Множество правозащитни организации се обявиха срещу упражненото насилие на расова основа. Случилото се предизвика и масова кампания в социалните мрежи у нас и по света под надслов #RomaAreEqual. В съвсем кратко видео, част от кампанията, самият Митко казва с усмивка пред камерата мотото на кампанията - „Ние сме равни!“.

Обвинението срещу нападателя на Митко е за „лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди“. Според БХК, които са поели и защитата на пострадалия, Митко не е чужденец, а ром и затова подбудите са расистки. Според тях адекватната квалификация е „употреба на насилие срещу другиго поради неговата раса или етническа принадлежност“ – престъпление по чл. 162, ал. 2 от Наказателния кодекс.

"Има данни и за опит за принуда – извършителят със сила и заплашване „забранява“ на пострадалия ром да отива в центъра на селото. Този опит за сегрегация ясно показва расистките подбуди на извършителя", казават още от БХК. Те поискаха от съда защита от извършителя, тъй като срещите между двамата в селото, където живеят, са неизбежни и рискът от ново издевателство съществува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама