С високи технологии показват в Добрич културното богатство на България

17:07, 18 май 16 / Култура 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникална изложба ще покаже в Добрич 27 холограми на предмети от българските тракийски съкровища, както и други исторически и културни артефакти. Изложбата под наслов "Ефектът на оригинала" ще бъде открита в Нощта на музеите. Тя напуска столицата за втори път. Ще бъде показана в Добрич, благодарение на помощта на Община Добрич, обяви пред медиите директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов.

Изложбата е на Института по оптически материали и технологии при БАН. Сред триизмерните изображения, записвани с лазер, са както предмети от Рогозенското и Панагюрско съкровища, така и експонати от Требенишкото съкровище в Македония, реликви на Васил Левски, археологически находки от Самуиловата крепост и Перперикон, както и холограми на антични пластики, културни артефакти.

Образите се записват върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия с лазери в червен и зелен цвят, обясни доц. Димана Назърова от Института по оптически материали и технологии при БАН. Холограмите се възстановят от бяла светлина, която трябва да е под ъгъл еднакъв с ъгъла на записа им.

Специалистите се надяват, че по този начин могат да покажат и зад граница по един уникален начин културното богатство на страната ни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама