Хор "Евмолпея" с празничен концерт в Пловдив

17:18, 18 май 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прочутите пловдивски девойки от хор "Евмолпея"  ще изнесат самостоятелен концерт в Иконната зала в Старинен Пловдив тази вечер. Поводът е изнасянето на иконата на Светите Константин и Елена, а репертоарът – част от сценичната им програма за представянето на пловдивската култура и в частност хоровото дело пред италианската публика.

Рано сутринта в Деня на славянската писменост и култура евмолпеите ще тръгнат към Солун, където ще изнесат още един концерт в катедралния храм "Свети Свети Кирил и Методий" с програма, конкретно отговаряща на скъпия за всеки българин ден. Очаква се концертът да бъде посетен от българския консул в Солун Владимир Писанчев, от ректората на Солунския университет, от видни гръцки общественици и дейци на културата. След концерта пловдивските девойки ще отпътуват за Италия.

Както винаги "Евмолпея" подготвя интересна програма, в която присъстват творби, обхващащи голям периметър стилове и епохи. Една от отличителните черти на състава е именно умението за пределна концентрация и гъвкавост на интерпретациите – начинание, особено трудно при толкова голям и разнообразен репертоар. Този път обаче акцентът ще бъде върху песните от български автори. Разбира се, евмолпеите ще направят своя младежки реверанс към италианската публика с творби на Гастолди, Вивалди, Наваро, но ще заявят своята българска принадлежност и уникалност основно чрез българската музика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама