Иво Мирчев: Валери Симеонов мобилизира българите в Турция да гласуват

17:23, 18 май 16 / Политика 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В крайна сметка ефектът от приетите промени в Изборния кодекс ще е точно обратният. Заради Валери Симеонов на следващите избори ще се мобилизират българите в Турция, докато в останалия свят съгражданите ни няма да идат до урните. Единствената ми надежда е електронното гласуване, с което ще отпаднат всички тези проблеми с избирателните секции.

Това заяви пред София Topnovini.bg блогърът Иво Мирчев по повод отхвърленото от парламента президентско вето върху новите изборни правила. Депутатите не пожелаха да променят реда, по който ще се отварят избирателни секции в страните извън Европейския съюз. Чрез новите промени, приети по предложение на Патриотичния фронт, се цели да бъде ограничен вотът на българите, живеещи в Турция.

„Целта на Валери Симеонов няма да се постигне. Който иска да гласува от Турция, пак ще го направи. Ще има автобуси, екскурзии и т.н. В момента те единствено ограничават българите в Канада, САЩ, Австралия и т.н. Това ще бъде реалният ефект“, убеден е Мирчев.

Според него в името на стабилността се жертват основни конституционни принципи. В името на обещанията на една псевдопатриотична партия се жертва възможността за българите зад граница да могат да гласуват ефективно. Мирчев определя това като едно от най-големите падения на българския преход и може би най-лошият символ на тази коалиция за времето, в което е на власт.

„С ограничаването на правото да гласуват съгражданите ни в чужбина се нарушава фундаментални права и се превръща в разменна монета за хората, които ни управляват. Всички граждани са равни пред закона и нашите политици трябва работят така, че да изхождат от принципа за равнопоставеност“, обяви блогърът.

Според него съгражданите ни трябва да бъдат накарани да идат до урните заради идеи и политики, а не да им забраняваме правото на глас.

Относно заявката на управляващите да внесат нови промени в изборните правила Иво Мирчев посочи, че вече няколко месеца се занимаваме само с Изборния кодекс.

„Това в една развита демокрация не е нормално“, каза той и допълни, че България трябва да се ангажира в догонването на останалите държави в ЕС и да развива предпоставки за вливане на чужди инвестиции.

„Всеки път се занимаваме с това Изборният кодекс да се нагажда спрямо партията, която е на власт и на следващите избори да спечели отново“, каза Мирчев и допълни, че като се отвори отново кодексът пак ще има много предложения. Те ще бъдат, не защото някой много иска да провежда някакви политики, а за да може този някой да се показва по медиите по-често. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама