Плевнелиев: Опитвам се да възстановя баланса, правата на избирателите са нарушени

19:46, 18 май 16 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Моите действия не са срещу някого, те са в подкрепа на българите по целия свят и техните права. Когато една институция се опита да наруши права на гражданите, някоя друга трябва да възстанови баланса. Това се опитвам да направя. Ще се радвам парламента от само себе си да възстанови този баланс, но сега той в нарушен и аз съм на ход. Това каза пред медиите президентът Росен Плевнелиев за отхвърленото днес вето за изборните права на българите в чужбина от депутатите, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"В момента не знаем народните представители какво ще решат, кога и дали ще се случи. Няма нищо лошо в това държавният глава да сезира Конституционния съд. Ако Народното събрание поеме инициативата, подобри текстовете, отхвърли всички съмнения, създаде по-добре предпоставки цялата тази процедура ще отекне много силно в Конституционния съд", каза още президентът.

Той коментира, че е наложил ветото с най-голямата надежда да даде шанс на народните представители да могат да увеличат правата на гражданите, а не да ги ограничават. "Това не се случи. В следващите часове ще сезираме КС", заяви Плевнелиев.

Позицията на президента Плевнелиев е, че депутатите не трябва да обезкуражава българите в чужбина да гласуват. Той допълни, че държавната власт не е трябвало да изпраща послание на избирателите, че техният глас не е важен, да се опитват да ги разделят на българи, които са тук и такива, които са там - за мен това е неприемливо, каза той. За днешните предложения за бъдещи промени Плевнелиев каза, че се подхвърлят цифри и това са "откъслечни действия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама