Книги за българчетата в Молдова, вместо цветя за 24 май, даряват ученици от Добрич

19:53, 18 май 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 24 май ученици от Добрич няма да подарят цветя на класната си, защото с предвидените за целта пари ще бъдат закупени книги и учебници за българчета в Молдова.

Решението е на родителите на децата от втори „а” клас в СОУ „Петко Рачов Славейков” в Добрич, а инициативата дошла от класния ръководител Светлана Колева. Тя споделила с родителите на своите ученици идеята, а те радушно я приели.

Дарението е за Музикалния лицей в молдовското село Твърдица, където учат българчета. То включва предимно книги на музикална тематика. Сред тях има трилогии, които представят различните фолклорни области на България. В книгите има както текстовете, така и нотите на песните и танците.

Директорката на лицея в Твърдица споделила пред представител на родителската общност, че от три години чакат тези книги да им бъдат доставени, тъй като са заръчани на българското просветно министерство. Българчетата, които учат в лицея, ще получат и речници – правописен, тълковен и синонимен.

Второкласниците сами изработили поздравителни картички за учениците от лицея, които са от осми клас и нагоре.Те са посветени на предстоящият празник 24 май. Децата са нарисували светите братя Кирил и Методий. В картичките са преписали откъси от „История славянобългарская”, от „Аз съм българче” и от други български творби за създателите на славянската азбука.

Дарението тръгва за Молдова в близките дни и ще бъде доставено от представител на родителите от Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама