Законът за бурките приет единодушно на първо четене в комисия

19:56, 18 май 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законът забраняващ носенето на бурки бе приет единодушно на първо четене от вътрешната комисия в парламента. За да влезе в действие, той трябва да бъде одобрен на две четения и в зала.

Прокетът беше внесен от Патриотичния фронт и предвижда забрана на носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето.

Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, а 11 гласа "за" дойдоха от ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ.

Забраната ще важи за граждани на България и временно пребиваващи като мигранти. Забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели.

Законопроектът беше подкрепен и от МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза, че мерките в закона ще допринесат за опазването на сигурността и обществения ред. Той даде за пример законодателството във Франция, Германия и Белгия, което предвижда подобни рестрикции.

Законът беше представен пред депутатите от вътрешната комисия от Красимир Каракачанов, който закъсня за заседанието. Това наложи МВР да изложи становището си преди законът да бъде представен пред народните представители. След появата на Каракачанов в зала, той благодари на председателя на комисията Цветан Цветанов за това, че му е дал думата и се обърна към него с "г-н професор". След като обясни, че това е било лапсус, Каракачанов представи мотивите към законопроекта, като се обърна към Цветанов с "г-н министър".

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Каракачанов побърза да уточни, че забраната няма да важи при карнавали, като кукерските шествия например, а така също и за мотористите, но допълни, че "при обществени мероприятия ти не знаеш кой се движи под това облекло", визирайки бурките.

В мотивите се посочва, че забраната важи за всякакви покривала, независимо от наименованието им - бурка, фередже, яшмак, никаб или по друг начин. Патриотите виждат в носенето на бурки като "пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа". Те се позовават на шест европейски държави - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки и "други подобни символи на агресивния войнстващ радикализъм" е забранено.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама