Паната от Панаира на занаятите, рисувано стъкло и калоферска дантела, подредиха в изложба в Пловдив

20:18, 18 май 16 / Култура 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемте дърворезби, изработени по време на Пролетния панаир на занаятите, са експонирани от тази вечер в изложба в галерия "Занаяти", заедно с изделия от рисувано стъкло и калоферска дантела.

Майсторските творби могат да бъдат разгледани от пловдивчани и гости на града до 18 юни т. г., след което ще бъдат дарени на Община Пловдив и ще отлетят към незнайни за нас държави, като дар от кмета, в знак на приятелство, където изкуството ще докосне много приятелски сърца.



Класираният на първо място в пленера, пловдивчанинът Емил Темелков сподели специално за Пловдив Topnovini.bg, че е избрал да изобрази "Хисар капия", защото тя е позната на всички пловдивчани и не може да бъде сбъркана. "Има много други неща, които са емблематични за града, но нямат връзка с дърворезбата, а тя се среща в Стария град и църквите", поясни авторът.



Изразът – Пловдив, град на хубави жени, вино и мъже, вдъхновява плетеницата на Цанко Иванов. Стремежът да избяга от клишето, го кара да се опита да изобрази нещо, което да предаде живота.



Търсене на хората към изкуството на дърворезбата е в своя подем, но и двамата творци споделят, че липсва възпитание на младото поколение за любов към изкуството и културата.

 

Колорит в живота си внасяме с разноцветни и оригинални подаръци. Рисуваното стъкло намира своето място в дома все по-често. Радка Вацева над десет години се занимава с декоративни техники за рисуване върху стъкло, които наподобяват класическия витраж. Парчетата цветни стъкла се събират в композиции и създават оригинални съдове.



Още снимки може да бъдат разгледани в галерията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама