Бокова смята, че кампанията й за шеф на ООН върви добре

20:46, 18 май 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Усещам подкрепата на много българи. Кампанията върви нормално и добре, аз върша своята работа, надявам се, че и външно министерство прави същото. Това заяви Ирина Бокова пред журналисти отнсно кампанията за поста генерален секретар на ООН, съобщава Дарик. Генералният директор на ЮНЕСКо е българската номинация за най-високия пост в Организацията на обединените нации.

„Това е голяма отговорност, не е само лична амбиция, а е свързано и с името на България. От моя страна ще направя всичко възможно това да стане", допълни Ирина Бокова.

По-късно тя участва в откриването на Глобалния форум на жените лидери в Националната художествена галерия. На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателя на Бангладеш Шейха Хасин и кмета на София Йорданка Фандъкова, които изразиха подкрепата си за в борбата за равенство между половете, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Неравенството между жените и мъжете руши тъканта на цялото общество и подкопава основните на мира", каза Бокова и допълни, че трябва да се започне с образованието, за да се даде възможност момичетата да станат лидери в науката, в политиката и на своите страни.

"Цифрите са доста тревожни, само 60% от сраните са постигнали равенство в началното образование и 38% в средното образование. 62 млн. момичета пък са лишени от правото на осново образование", коментира още Бокова и потвърди анагажимента на ЮНЕСКО да се бори срещу неравенството и да продължава кампаниите в нуждаещите се от промяна страни.

Бокова вплете в изказването си и програмата на ООН за устойчиво развитие, в която сериозно е залегнало разрешаването на проблема с равнорпавието на жените. Кандидатът за шеф на ООН предложи лице на програмата да бъде "малко момиче на 10-12 години, което продължава своето образование, което учи в безопасни условия и не е принудено да работи или да сключи брак, именно тя ще бъде следващият лидер, от който света се нужда днес", заяви Ирина Бокова.

„Аз съм много горд, защото имам възможност да заявя, че в България две трети от съдиите са жени, две трети от служителите в държавната администрация са жени, председателят на Народното събрание, двама вицепремиери, министри са жени. В България голяма част от бизнес елита и учителите са жени. Това е един огромен успех на България“, заяви в словото си президента Плевнелиев. Той каза още, че въпреки усилията на международната общност, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на човека.

Плевнелиев потвърди отново и подкрепата си за кандидатурата на Бокова за шеф на ООН като каза, че тя има пълното право да излезе на трибуната, да поиска и да оглави организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама