Реална борба с корупцията по високите етажи, поиска ЕК от Цацаров, Захариева и Бъчварова

21:17, 18 май 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Това каза правосъдният министър Екатерина Захарива пред медиите след срещата между нея, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова с зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и комисаря по правосъдие Вера Йоурова в Брюксел.

Тримата са запознали Комисията с разделянето на ВСС, промените в Закона за съдебнат авласт и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. По думите на Захариева ЕК искат резултати, а освен това очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите. 

"Препоръките са ясни и обективни – гарантиране на независимост, безпристрастност и по-висока разкриваемост на престъпленията, както и подобряване на работата на институциите", допълни тя.

По думите на Румяна Бъчварова високо е била оценена политическата воля на правителството да решава проблеми и да се бори с корупцията.

Сотир Цацаров пък каза, че се е провел откровен работен диалог. Той допълни, че на 30 май в България ще пристигнат четирима експерти от Великобритания, Испания, Германия и Холандия, които трябва да направят мониторинг на прокуратурата.

"Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, необходим е общ подход на всички власти за постигането им", заяви още Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама