Общественият съвет към Фонда за лечение на деца най-после проведе заседание

22:02, 18 май 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В деня, когато Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина приключи първото си заседание след акцията на ГДБОП, Българското нацонално радио разказа за едно от тези чакащи деца - 4-годишната Радислава. Тя няма решение по случая си от края на март досега. Радислава е болна от рак, претърпяла е операция и сега е без бъбрек и далак.

"На 25 март стана ясно,че в България няма да може да бъде оперирана и само някакви химиотерапии, поддържащи, които да смаляват тумора и трябва да се оперира там, но след операция е необходимо лъчелечение, което в България пак не се предлага за деца", коментира майката на детето Мария Йончева.

По думите на майката от страна на Фонда няма никаква съпричасност и съдействие за по-бързо реагиране по случаите. "Разглеждат много деца и развитие никакво не виждам, просто не знам каква е дейността на Обществения съвет", допълва тя.

Днес въпросният Обществен съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина разгледа повече от 95 заявления. Заседанието беше отлагано два пъти от 20 април досега. Според решението на съвета лечението на 27 деца ще бъде финансирано директно от Фонда, а тези чието лечение е предвидено в НЗОК ще бъдат изпратени за получаване на формуляр S 2 веднага.

Общественият съвет реши още онези случаи, за които се предвижда да бъдат финансирани от НЗОК да бъдат изпратени към Касата веднага. За случаите, за които участниците в съвета поискаха допълнително становище, Фонда ще организира получаването на допълнителна експертиза за всеки един по отделно от тях, каквато е и практиката.

След акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във Фонда беше арестуван почти целият му предишен състав. Прокуратурата повдгина обвинения срещу петима, включително и уволнения директор Павел Александров. Към момента всички те бяха пуснати под гаранция или срещу подписка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама