Лозан Панов попречи 700 дела да се разгледат чак през 2017 г.

22:25, 18 май 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди прехвърлянето на 700 дела от Търговската на Гражданската колегия на съда, за да не бъдат разглеждани през 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Причината е, че към началото на месец май 2016 г. насрочването на заседания в Търговската колегия по тези дела вече е започнало да става за дати през 2017 г. Целта на заповедта е осигуряване на възможност делата да бъдат разгледани в разумни срокове, каквото е и изискването на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и каквито са справедливите очаквания на гражданите, се казва в съобщението от съда.

Ще бъде постигната и още една цел – преодоляване на разликата в натоварването на съдиите от двете колегии.

В заповедта си Лозан Панов пише, че е установена практика във ВКС за преразпределяне на дела между двете колегии в периоди на неравномерно натоварване. Той уточнява, че преразпределянето може да бъде еднократно или чрез прехвърляне на материя, като в конкретния случай подходяща е първата мярка. До втората би се стигнало, ако неравномерността на натоварването продължи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама