Конкурсът „Сарандев” отново събра в Добрич музикалния талант (снимки)

23:12, 18 май 16 / Култура 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25-ото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс "Сарандев" стартира тази вечер, след няколкогодишно отсъствие. На сцената на Младежкия дом, откъдето е стартирал  през далечната 1988 г., отново се събра музикалният талант не само на България, но и на още шест държави. Високото ниво на изпълнителите и препълнилата залата публика, доказаха още веднъж, че Добрич има своето заслужено място на музикалната карта не само на България, но и на Европа.   „Нетърпението, с което ме посрещнаха участниците, ентусиазмът на журито и вашите усмивки, вашето присъствие в тази зала, ми дават удовлетворението, че ние успяхме да възстановим със съвместни усилия този конкурс”, каза при откриването на юбилейното издание зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева. Тя пожела на участниците успех и изрази увереност, че този, който победи, ще е пръв сред равни.

Над 60 са участниците, които в първата конкурсна вечер се представиха с песен на роден език, а  във втората вечер те ще изпеят песни на чужд език. Председател на журито е известният български композитор, певец и инструменталист Хайгашот Агасян, а членове - София Лазополу - педагог в музикалната консерватория в Атина, носител на Гран при на "Сарандев" през 2001 година, Николай Текелиев – журналист, представител на България на международния фестивал „Славянски базар” в Русия, и представители от Румъния, Литва, Казахстан, Молдова.

Началото на конкурса е през 1988 г., който тогава той е за авторска песен и в него участват гости от Дания, Чехословакия, бившия СССР. Негов създател е вокалният педагог Георги Сарандев, открил таланта на много млади хора от Добрич, разкрил им богатството на музиката и подкрепил развитието им. От 1998 година конкурсът носи името на своя създател.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама