Родителите на недоносени деца да получават помощ от мобилни екипи, искат медици

23:53, 18 май 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мобилни екипи ще бъда изпращани за помощ на родителите на недоносени деца. Идеята е на столичната АГ болница "Шейново", съобщава bTV. Според специалистите от болницата е нужно запознаване с нуждите на новороденото и начините на хранене.

„Имат нужда от професионалист, който да ги въведе в първите грижи за новороденото в дома, хигиенните навици необходими за отглеждане на новороденото, начините на хранене, режимите на кърмене, масажи и гимнастика”, коментира Диана Търнева, старша акушерка в „Шейново”.

Статистиката сочи, че у нас средно 10% от бебетата се раждат преждевременно. Здравната система обаче не предвижда специализирана помощ след изписването им от болницата.

Болница „Шейново” съвместно с фондация "Приятели" обаче подготвя проект за помощ на родителите по домовете. В проекта участие имат и германски специалисти, които от години работят по програми за недоносени и деца с увреждания. Засега финансирането ще бъде чрез дарения.

Директорът на болницата д-р Румен Велев обяснява, че идеята е да се натрупа опит и ако се появят добри практики да бъдат предложени или на Столична община, или на здравното министерство. След това пък те да бъдат финансирани от държавата, НЗОК или местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама