Поредица от инициативи в Русе по повод Европейския ден за борба със затлъстяването

06:50, 19 май 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Европейския ден за борба със затлъстяването, 19 май, РЗИ- Русе организира: Семинари с ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер” на тема „Пирамида на здравословното хранене” и  видеопоказ на филма „Пет ключа към по- безопасна храна”;

Здравно- образователно мероприятие на 26 май с ученици от втори клас на ОУ „Братя Миладинови” в Русе с акцент здравословно хранене; Спортно- образователно мероприятие с деца от ЦДГ „Иглика”; Изследване степента на подкожни мазнини и индекс на телесна маса сред желаещите; Разпространение на здравно-образователни материали по темата сред различни групи от населението, съобщават от РЗИ- Русе.

Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да напомня за пандемичното нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови или метаболитни заболявания.

Затлъстяването е метаболитно нарушение, резултат от взаимодействието между вътрешни фактори като наследствени особености, хормонално състояние и фактори на начина на живот. Най- често затлъстяването се дължи на дълготраен положителен енергиен баланс, при който енергийният прием надвишава енергийния разход.

Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем в детска възраст, категорични са специалистите. Детското затлъстяване е свързано със значителни психосоциални и здравни проблеми и е ранен рисков фактор за болестност и смъртност при възрастните.

Децата със затлъстяване с голяма вероятност стават подрастващи, а след това и възрастни със затлъстяване. Вероятността дете със затлъстяване на 15-годишна възраст да страда от затлъстяване в зряла възраст достига 71%.

Възрастните със затлъстяване, започнало в детството, са с по- висок риск от развитие на редица хронични неинфекциозни заболявания, като диабет тип 2, хипертония, злокачествени образования, бъбречни, чернодробни заболявания и свързаната с тях повишена смъртност.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама