Разград и Лозница са сред общините, чието управление ИПИ определя като провал

07:22, 19 май 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разград и Лозница са сред общините, чието управление Институтът за пазарна икономика (ИПИ), определя като провал, а оценката за Исперих е некласифициран. Анализът е на база всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от ИПИ. В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година.

Като „провал” ИПИ класифицира тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки и други.

Обект на проверка за община Разград са одитни доклади за период от 01 януари 2012 до 30 юни 2013 г. за разходи на стойност 51 115 612 лева.

Причините за оценката са: Общината не се е възползвала в максимална степен от правото си на текущ контрол върху изпълнението на сключените договори. За заместване на отсъстващ служител, за период по-дълъг от три месеца, е определено и изплатено възнаграждение, с окето са нарушени нормативни изисквания. Допуснати са нарушения на ЗОП относно посочване на конкретна търговска марка без добавяне на думите „или еквивалент”; липса на изпратена информация до „Официален вестник” на Европейския съюз; непосочени в обявлението обстоятелства, водещи до отстраняването на кандидати; поставено ограничително условие; сключване на договори след регламентирания срок и възлагане на две обществени поръчки чрез свободен избор на изпълнител, вместо чрез публична покана. При проведените възлагания чрез публични покани е установена негативна практика, касаеща издаването на заповеди за определяне на лицата, които да разгледат и оценят подадените оферти след крайния срок за подаването им и за публичен достъп до поканата.

За община Лозница ИПИ е проверила одитни доклади за периода 01 януари 2011 – 30 септември 2012 г. за извършени разходи на стойност 9 058 723 лева.

Констатациите на одиторите са, че предприетите действия за събиране на договорирани и дължими приходи не са осигурили необходимите постъпления. Върху извършените със закъснение плащания по концесионни договори за отдадено под наем общинско имущество не са калкулирани и постъпили лихви или неустойки. Нарушена е бюджетната дисциплина, като са извършени разходи в размери, по-високи от утвърдените бюджетни кредити. При предоставяне и отчитане на авансови суми за служебно ползване не е спазен утвърденият вътрешен ред. Въведените в община Лозница ред и организация за изпълнение на дейностите по управление на общинското имущество не осигуряват спазване на законовите изисквания за застраховане на имотите – общинска собственост. Прилипса на правно основание и без решение на Общинския съвет са учредени ограничени вещни права върху имоти, в т.ч един частна държавна собственост. Част от одитния доклад на общината е изпратена до прокуратурата.

На община Исперих са проверени одити за периода 01 януари 2012 – 31 декември 201 г., касаещи разходване на 14 291 810 лева.

Констатирано е, че действащите вътрешни актове не са актуализирани в съответствие със законодателството. Изменението на бюджета е извършено в съответствие с нормативните и вътрешните актове. Приетите и действащите в общината вътрешни актове във връзка с определянето на възнагражденията са в съответстви с действащото законодателство. Утвърдени са вътрешни правила за възцлагане и провеждане на обществени поръчки.

При провеждането на публичен търг с явно наддаване за продажба на имот – частна общинска собственост, е допуснато участие на кандидат с непредставени документи – заявление и декларация, като със същия е сключен договор за продажба. В община Исперих е създадена добра организация при провеждането на търгове за отдаване на общинско имущество под наем.

Анализът на провалите на общинската администрация показва острата нужда от повече контрол и прозрачност при разходването на публични средства. За целта, обаче, е необходима и работеща съдебна система. По-нататъшната децентрализация на местните финанси и приватизация на общинска собственост също биха спомогнали за ограничаване на неефективното харчене на парите на данъкоплатците, отбелязват от ИПИ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама