Изследват първокласници от Добрич за затлъстяване

07:23, 19 май 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национално изследване за затлъстяване на деца от първи клас обхваща 3500 ученици от цялата страна. От тях 118 деца са от Добрич, съобщиха от Регионалната здравна инспекция по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

Изследването се извършва от март до май тази година в изпълнение на проект “Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата” с участието на 28 Регионални здравни инспекции в страната.  Предстои данните да бъдат изпратени в НЦОЗА в София за обработка и анализ.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, ставни, дихателни заболявания и др.

Особен риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.

Ключът към здравословното хранене се крие в начина на балансиране количеството на всяка една от хранителните групи в ежедневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия. От експертите на Националния център по обществено здраве и анализи, гр. София са разработени препоръки за здравословно хранене на населението в България, които най-общо се изразяват в следното:

Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сурови. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни. Ограничавайте приема на животински мазнини. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти, избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар. Намалете консумацията на сол и солени храни. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден. Приемайте ежедневно достатъчно вода. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама