Носителят на наградата „Дамян Дамянов”: Поезията не трябва да има състезателен характер

07:27, 19 май 16 / Култура 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На официална церемония връчиха наградата, учредена на името на поета Дамян Дамянов. Носител на националната награда за поезия "Дамян Дамянов" за 2016г. е поетът Мартин Спасов, който бе отличен за книгата си "Костилка от спомени". Той получи отличието от кмета Стефан Радев

"Изключителна чест е за мен да спечеля конкурс на името на поет, чиито думи вълнуват, изправят и дават очи. Смятам, че поезията не трябва да има състезателен характер, защото тя не е състезание. Това не са думи, за да надвикват други, а по-скоро ги приемам като вслушване ехото на своите собствени истини. Благодаря, че се чуваме", заяви Мартин Спасов след като получи наградата си.

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет” – Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим”, 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев”, 2015 г. „Костилки от спомени” е втората му стихосбирка.

Награда за дебют получи Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност". Нейният приз връчи Желяз Кондев, писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен. Антонина Димитрова благодари на Община Сливен и кмета Стефан Радев за организирания и тази година конкурс и затова, че се подкрепя културата. "Благодаря и на журито, което е било изправено пред трудна задача", каза още тя.

Антонина Димитрова е родена в Пазарджик и е учител по професия. Пише стихове на български и руски език. Превежда на български стихове на съвременни руски поети. Член е на Съюза на независимите писатели в България.

"Изборът на носител на наградата не беше лесен. Да участваш в конкурс на името на Дамян Дамянов, не означава само да пишеш стихове, защото те може и да са прекрасни. За да получиш наградата,  в тях трябва да има философията, кредото, човешкото на Дамян Дамянов ", каза поетесата Надежда Захариева, съпруга на поета Дамян Дамянов и председател на комисията, назначена със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев за определяне носителя на наградата „Дамян Дамянов” за 2016 година.

На тържествената церемония,  млади таланти от училището по китара, с ръководител Найден Дойнов, зарадваха публиката със свои изпълнения. Участие взе и Станислав Илиев от Клуб за млади  поп и рок изпълнители "Ритъм" към Детски комплекс - Сливен.

Сред официалните гости бяха заместник-кметът Стоян Марков, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, поетесата Надежда Захариева, Валентина Радинска – поетеса, носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г., д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Желяз Кондев – писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама