Световноизвестен учен става почетен доктор на Медицинския университет в Пловдив

07:54, 19 май 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световнопризнатият учен от български произход проф. Джошуа Мошонов ще бъде удостоен днес с почетната титла "доктор хонорис кауза" на Медицинския университет в Пловдив. Церемонията ще е в открит Тържествен академичен съвет от 14 часа в "Аула Магна" на Факултета по дентална медицина.

Сред поканените на церемонията е посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан, възпитаник на университета в Йерусалим, от който е и номинираният израелски учен. Председателят на организацията на евреите "Шалом" - Пловдив, Светлозар Калев ще връчи два почетни знака за особени заслуги - на проф. Мошонов и на pектора на МУ - Пловдив, чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев като признание за приноса им в българо-израелското сътрудничество.

Известни български учени и експерти от областта на денталната медицина и ендодонтията ще присъстват на събитието в Пловдив. Публичната академична лекция на професор Мошонов ще бъде на английски език и е на тема "Използването на конично-лъчева компютърна томография (CBCT) като диагностично средство в съвременната дентална медицина".

На тържествения Академичен съвет петима нови професори, 8 доценти и 15 с образователната и научна степен "доктор" официално ще получат дипломите си за академични длъжности и степени.

Професор д-р Джошуа Мошонов е роден в Израел през 1951 година, потомък е на български преселници в Израел. Световната му научна кариера тръгва от Йерусалимския дентален факултет. Научните му интереси и изследвания се фокусират върху приложението на новите технологии в денталната медицина като цяло и по-специално в ендодонтията, както и приложението на лазерите в денталната медицина.

Наскоро проф. Мошонов участва в съвместна разработка на ендоскоп за дентално приложение, който се използва най-вече в имплантологията и ендодонтията.

Преуспелият в Израел учен от български произход днес е водещ международен експерт в областта на ендодонтията и използването на лазерите в диагностиката и при лечението на заболявания на ендодонта в съвременната дентална медицина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама