Представиха Казанлък на световна медийна среща

08:09, 19 май 16 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Културно-историческите забележителности в община Казанлък, обект на културен туризъм, представи кметът Галина Стоянова по време на Дванадесетата  световна среща на медиите, която се провежда в чешката столица Прага, съобщиха от Общината.

Стоянова  оповести подробности, свързани с икономиката и промишленото производство в града, с  културно-историческите забележителности в района, с традиционния  Празник на розата, с розата и розопроизводството като символ, с който се идентифицира Долината на розите. Тя отбеляза, че в  близкото минало за Казанлък се е говорело само като за промишлен град, свързан само с икономиката, машиностроенето, хидравликата. По думите и туризмът може да бъде съчетан с развитието на промишлеността в Казанлък. Нещо повече, трябва да се търсят  общите пресечни точки – бизнесът да съдейства за добра инфраструктура, така че туристите да идват и да гостуват по-дълго в града. „Затова считам, че представянето на Община Казанлък на тази среща, беше много важно. Казанлък отдавна вече не е само промишлен град, той има своето настояще и бъдеще и в развитието на културно – историческото наследство, и на туризма като бранд“, коментира Галина Стоянова.

Акцент в представянето на Долината на тракийските царе на проф. Николай Овчаров пък бе, че Казанлък е от лидерите за развитие на културния туризъм в България. Според него Долината на тракийските царе става все по–интересна  с реставрацията и консервацията на тракийските могили там.

Архитект Дора Иванова представи своя проект за възстановяване на паметника на връх Бузлуджа. Според нея, той може да се превърне в една от най-успешните дестинации в България и да допринесе за развитието на региона и на туризма на това място.

В подкрепа на тази своя теза, Иванова цитира  директора на института за опазване на паметници на културата в Берлин  проф. Хаспел: „Бузлуджа е толкова важна за съвременната история, колкото тракийските гробници за античността“. Архитект Дора Иванова каза още, че след множество дискусии в експертните среди се е наложило и мнението, че Бузлуджа  има много добри шансове да получи статут на световна ценност и да бъде включена в листата на ЮНЕСКО.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама