Румяна Коларова: С отхвърлянето на ветото бяха унижени и хората, и президентът

08:10, 19 май 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера в парламента се показаха едни малки партии, които в тази критична ситуация решиха, че ако сега не си покажат магарията, няма кога да си я покажат. Съжалявам, че парламентът не реши да коригира тази част от промените, които засягат хората в чужбина, а отхвърли ветото. Те решиха с тези текстове да унижат хората и президента.

Така съветникът на държавния глава Румяна Коларова  коментира отхвърленото от депутатите вето. Вчера те взеха решение да не подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху част от новите текстове в Изборния кодекс, които засягат сънародниците ни в чужбина.

„Премиерът сам го каза - не може стабилността да се купува с цената на нарушаване на  конституцията“, каза Коларова.

По думите и аргументите за поправката в Изборния кодекс, че с нея ще се преустановят изборните нарушения, не са приемливи.

„Целият народ видя, че има нарушаване на изборни права в Бобов дол например. Какво означава това? Че трябва да забраним на хората там да гласуват ли?“, запита тя.

Посочи, че никъде по света проблемите с купуването на гласове не са решавани с ограничаване на изборните права, а по скоро с разширяването им. „Патриотите днес извиват ръце, но утре могат да забият нож в гърба. Те не са коректен коалиционен партньор“, поясни Коларова.

Тя неколкократно подчерта, че тази поправка в кодекса не демократична. „Мислите ли, че в момента в името на това разбиране на Патриотичния фронт за честност на изборите, трябва да ограничим възможността на всички други в чужбина да гласуват? Това не е демокрация“, отсече тя.

Коларова е на мнение, че изборните нарушения могат да бъдат прекратени ако държавата и партиите успеят да „мобилизират своите избиратели да не купуват и да не продават гласовете си“.

„Целта на Патриотичния фронт е да гласуват по-малко хора, защото тогава малки партии като тяхната ще просъществуват“, каза още съветничката на президента.

И добави, че в момента е много важно да се даде зелена светлина на съдебната реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама