Обявяват Черна гора за член на НАТО

08:13, 19 май 16 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външните министри на страните членки на НАТО ще обявят днес, че Черна гора се присъединиява към северноатлантическия алианс, съобщава ТАСС, като цитира свой източник в Брюксел.

По време на срещата на външните министри от блока в Брюксел ще се проведе и събиране на Северноатлантическия съвет с министъра на външните работи на Черна гора Игор Лукшич, на което ще бъде подписан Протокола за присъединяване.

Бившата комунистическа страна ще стане пълноправен член на пакта едва след ратифицирането на Протокола за присъединяване от всички страни членки на НАТО и представителите на Черна гора.

Българското правителството във вторник одобри проект на протокол към Северноатлантическия договор за присъединяването на Черна гора. Упълномощен да подпише документа е министърът на външните работи Даниел Митов.

Решението за поканата на Черна гора за член на НАТО бе взето на 2 декември 2015 г. на срещата на външните министри на държавите членки от Алианса в Брюксел. След като поканата беше одобрена, премиерът и министърът на външните работи на Черна гора бяха приветствани да се присъединят към срещата.

Това е първото разширяване на НАТО, поканата на Албания и Хърватия да се присъединят към алианса през през април 2008 г. Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон.  Македония също получи право да се присъедини към Алианса, с правото да се включи, едва след решаването на спора за името й с Гърция, нерешен до момента.

Русия многократно се обяви срещу покана към Черна гора за присъединяване към НАТО. Според Кремъл това би застрашило стабилността на Западните Балкани

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама