От „Народен съюз“ искали повече промени в Изборния кодекс

08:46, 19 май 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не подкрепихме ветото на президента, понеже смятаме, че има и други проблеми в Изборния кодекс освен този с гласуването в чужбина. Реално сме против промените в кодекса в този им вид. Това каза в ефира на БНТ председателят на "Народен съюз" Румен Йончев.

„Защо президентът не обърна внимание и на другите коригирани текстове? Задължителното гласуване също е нарушаване на конституционните права“ заяви той.

По думите му чрез този Изборен кодекс се ограничава и голяма част от българските села като вече се изискват минимум 400 жители на селото,  за да си изберат кмет. „Преди минимумът беше 100 човека“, поясно Йончев.

Това са и аргументите, с които той и колегите му не са се съгласили с ветото на Росен Плевнелиев. „Ако го бяхме подкрепили щяхме да се съгласим, че проблемите са само в този текст, а то не е така“, аргументира се депутатът.

Той подчерта, че още следващата седмица „Народен съюз“ ще внесе своите нови предложения за промени в Изборния кодекс. Според него скоро след президентските избори е възможно да има и парламентарни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама