Протест довечера: Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!

09:19, 19 май 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протест срещу отхвърлянето на ветото на президента и орязването на избирателните права на българите в чужбина обявиха от „Протестна мрежа“. Акцията ще е от 18,30 часа довечера пред парламента и е под мотото: „Да нахраним прасетата! Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!“

"С помощта на български граждани от чужбина закупихме хранителни продукти с изтичащ срок на годност, които да дарим на народните представители, чиито срок на годност изтече окончателно, когато потъпкаха Конституцията на България за втори път, препотвърждавайки промените в Изборния кодекс, ограничаващи правото на ГЛАС на българските граждани, намиращи се извън границите на родината. Срамуваме се от вас, депутати!“ написаха от неформалната организация във фейсбук профила си.

Друг протест срещу орязването на конституционните права на емигрантите „Je suis българин зад граница - българите зад граница с равно право на глас!“ е организиран в 19,30 в петък от българи в чужбина. Обявата за събитието във фейсбук е създадена още преди 3 седмици от Кирил Радев. „Въпреки породените очаквания: Българите в чужбина отново ще са онеправдани и няма да могат да избират преференциално, както и да имат излъчени депутати от свой МИР. Електронно гласуване, което би улеснило най-вече тях, ще има, ама друг път. Нещо повече, депутатите ограничиха мнозинството от досегашните възможности за гласуване, като забраниха да се гласува извън дипломатическите представителства. И дори задължиха всеки да гласува, а как ще осъществят това задължение българите в чужбина, които понякога трябва да пропътуват стотици километри за целта - на депутатите им е всё равно! Аз казвам, аз съм българин в чужбина, защото всеки е българин, независимо от изборa си на временно пребиваване. Ние всички сме българи и нашето отношение към България не е зависимо от избора на местоживеене. В глобалния свят на мобилност, много от нас вече живяха в чужбина, други ще бъдат, а почти всички останали имат близки, които са там. Ние сме едно цяло и няма да позволим някои от нас да бъдат онеправдавани.“ Това написа Радев в мотивите за протеста.

Вчера депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава Росен Плевнелиев върху новоприетите текстове от Изборния кодекс. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака".

Новите изборни правила бяха препотвърдени с гласовете на 165 депутати, от които 135 "за", 27 "против" и 3 "въздържали се". БСП и АБВ не взеха участие в гласуването, въпреки че бяха в залата. ДПС, трима реформатори и шестима независими се обявиха "против".

Парламентът не счете за необходимо да се съобрази с решнието от вчера на правната парламентарна комисия, която отхвърли изборните правила в сегашния им вид.

При проведените консултации между ГЕРБ, патриотите и реформаторите след заседанието на комисията стана ясно, че са постигнали договорка, но не пожелаха да оповестят решението си. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха твърдо против приемането на президентското вето, като дни наред заплашваха, че ще оттеглят подкрепата си към правителството, ако ветото мине в пленарна зала.

Росен Плевнелиев върна Изборния кодекс на депутатите заради ограниченията при гласуването зад граница. По идея на патриотите бе прието избирателни секции в страни извън Европейския съюз да се разкриват само в българските посолства и консулства. В ЕС пък бе вдигнат прага на необходимите подписи за разкриване на урни извън дипломатическите представителства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама