Благословиха обновяването на крайбрежната зона в Русе, реконструкцията може да започне до 1 година

09:54, 19 май 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе даде днес своето одобрение за проектното предложение „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“.

Общата стойност на проекта, съгласно инвестиционната програма, възлиза на 16 790 422,69 лв.

При добра организация през пролетта на 2017 г. реконструкцията може да започне, увери зам.-кметът Страхил Карапчански. 

Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Славянска“, ул. „Църковна независимост", ул. „Райко Даскалов“ и ул. „Баба Тонка”; рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на гр. Русе в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. „Мостова” – Първи етап – Зона Център и зона Юг; реконструкция и паркоустрояване на участък от Парка на младежта. 

Представен бе подробен план на зоните, подлежащи на рехабилитация:

По ул. „Славянска“ е осигурена двупосочна скоростна велоалея, маркирана в уличната настилка. Решението на тротоарните настилки съответства на възприетото по ул. „Александровска“, на която „Славянска“ се явява естествено развитие в посока р. Дунав. По същия принцип се подбират елементите на градското обзавеждане – осветителни тела, пейки, кошчета за смет, антипаркинг елементи. Отделни елементи от общия силует на улицата ще са осветени с ефектно осветление. С проекта се запазват съществуващите зелени площи, които се реконструират и благоустрояват. Предвидени са и нови площадки за озеленяване. Намален е размерът на асфалтовите настилки и покрития, като същевременно са подобрени решенията на отделните кръстовища и се увеличават местата за паркиране. 

Организацията на ул. „Църковна независимост" е съобразена с новото комуникационно решение за района, свързано с реконструкцията и разширението на „Придунавски булевард“. Най-северната част на улицата е решена с двустранно надлъжно паркиране, като се осигурява една лента за движение на автомобили. Реконструират се прилежащите публични пространства в района, като в озеленената площ северно от „Русепроект“ се оформя площадка за почивка. Благоустроява се съществуващата бетонова платформа, като се оборудва с лека метална пергола. По цялата дължина на улицата се подменят тротоарните настилки с нови. Уличното платно се преасфалтира цялостно, като единствено в южната му част – зоната на паркинга, се запазва настилката от керамични павета, които за целта се пренареждат.

По ул. „Райко Даскалов“ се запазва еднопосочното движение, но в посока, обратна на настоящата. Осигурено е едноредно паркиране по цялата дължина на улицата, като в последния й участък – уширеното пространство непосредствено до площада, се решава организирано двустранно паркиране. Запазва се настоящата ширина на тротоарите. Всички улични платна за движение се пренастилат с асфалтово покритие и съответната улична маркировка. Паркингът към пл. „Свобода“ запазва традиционната настилка с керамични павета, които се пренареждат. Тротоарите се настилат с нови плочи. Архитектурното решение на улицата да бъде в композиционно единство с оформлението на пространството на ул. „Александровска“ и централния градски площад. За общото въздействие допринася и подборът на елементите на градското обзавеждане. 

Ул. „Баба Тонка“ остава еднопосочна без връзка с уличната мрежа в двата си края. Подобрява се решението на уличните кръстовища чрез коригиране на радиусите на завиване. Реконструират се пропаднали и разбити участъци. Уличното платно се преасфалтира, подменят се бордюрите и тротоарните настилки. Обновява се озелененото пространство в северната част на улицата. Реконструира се съществуващата едроразмерна растителност. Наново се решават зелените площи, както и детската площадка, която се привежда в съответствие с изискванията към подобен род обекти. По улицата се създава еднопосочна велоалея, водеща от „Придунавски булевард“ към пл. „Свобода“. В обратна посока велодвижението е споделено с автомобилното в общо платно. Малката градинка в северната част на улицата се реконструира и се подменя съществуващата едроразмерна дървесна растителност, оформят се площи за озеленяване и отдих.

Централната Крайбрежна зона на град Русе обхваща територията от Речна гара до ул.”Мостова”. На основната придунавска тераса алеята се реконструира и разширява с цел запазване и обогатяване на нейното значение. Тя реално ще осъществява няколко важни функции – главна алея за пешеходци, локално обслужваща пристигащите туристи по реката, спешни наложителни дейности – пожарна, бърза помощ и други. Профилът на алеята е шест метра като с маркировка в нея се обособява велосипедна алея от два /2/ м. Трасето на алеята следва направлението на реката като на нейната линеарност се противопоставя начупената линия на алейната мрежа, чрез която се създават по-разнообразни перспективи на възприемане на реката и брега. Проектирани е  линеарна ландшафтна структура с ниска растителност, цветни и вечнозелени храсти. Предвидени са на две места малки амфитеатрални площадки за изяви и концерти – организирани и спонтанни. В централната територия са организирани тематични детски площадки и фитнес на открито. В парковата среда се предвиждат още геопластики, декоративни елементи в настилките, места за отдих, декоративни пластики. Осигурена е достъпната среда. Предвижда се изграждането на два броя фонтанки. Извършва се рехабилитация на парковото и алейното осветление с нови LED осветителни тела и нови прожектори.

Основен елемент на участък 4 от Парка на младежта е съществуващият розариум. Проектът включва замяна на съществуващата вече разрушена настилка на алеите му с нова настилка, за по-добро оформяне на лехите с рози. С цел опазване на насажденията е предвидено подмяна на амортизираните паркови елементи. Площадката пред плувен комплекс "Норд" ще бъде ремонтирана и оформена като площ за открити експозиции с временен характер. Ще бъде положена нова настилка, ще бъдат оформени нивата й и ще бъдат поставени нови съоръжения за отдих и почивка. Ниското ниво е предвидено за панорамна площадка. В близост до спортния комплекс е предвидено изграждането на нова фитнес площадка. Към съществуващия ресторант „Дунавски кът“ ще бъдат монтирани химически тоалетни, една за инвалиди и две стандартни.

Обсъдени бяха различни аспекти от проектното предложение. Зам.-кметът инж. Димитър Наков уточни предимствата на предвидените промени. Той добави, че още през тази година ще се вземат мерки за монтиране на указателни табели, които да улеснят достъпа на туристи от крайбрежието до основните забележителности в града и региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама