Русе разработва съвместно с Мадрид нощен маршрут и зелена линия на градския транспорт

10:17, 19 май 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе разгледа и прие План за устойчива градска мобилност на гр. Русе за периода 2016 - 2026г.  

В периода 2014-2015 г. Община Русе бе една от 10-те български общини, избрани да участват в международния проект „Подкрепа за плановете за градска мобилност” – BUMP (Boosting Urban Mobility Plans), финансиран от програма „Интелигентна енергия - Европа” на Европейския съюз, се казва в мотивите към предложението, което бе прието днес.

Основната цел на проекта е да подкрепи местната власт при внедряването на планове за устойчива градска мобилност (ПУГМ) в градове с брой жители от 40 000 до 350 000. В тази връзка, българският партньор в проекта – Клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество” (София) е предоставил безвъзмездно консултантска помощ на Община Русе за разработването на План за устойчива градска мобилност на гр. Русе за периода 2016-2026 г.

Планът за устойчива градска мобилност е стратегически документ, който се основава на съществуващите практики за планиране и взима под внимание принципите на интеграция, участие и развитие, за да удовлетвори нуждите от мобилност на хората и да създаде по-добро качество на живот в градовете и крайградските зони  чрез: обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички; подобряване на безопасността и сигурността; намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия; подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки.

Поставени са и няколко стратегически цели: постигане на висока степен на мобилност в градските зони и прилежащите територии на гр. Русе при условията на придвижване с осигурена максимална достъпност, сигурност, безопасност и гарантирано опазване на околната среда, в интерес на местната общност и като основа за стимулиране на вътрешния интегритет и устойчивото развитие на региона.

За постигането на заложената стратегическа визия, в програмата за изпълнение на ПУГМ са заложени общо 10 мерки и проекти, разпределени в три основни приоритета: Повишаване на ефективността и привлекателността на системата за общински градски транспорт; Подобряване на качеството на средата за мобилност и създаване на условия за алтернативни начини на придвижване; Интегриране на концепцията за устойчива мобилност в гражданската култура на придвижване в гр. Русе.

Общата индикативна стойност за реализацията на проектите възлиза на 5 210 000 лв.

По време на заседанието днес 

Александър Неделчев от БСП коментира някои проблеми, които е належащо да бъдат решени, като нетърпимо бе определено положението по отношение на шума, паркирането в централната част на града, както и градския транспорт.

Нощен маршрут и зелена линия може да се осъществи с по един пилотен автобус с помощта на програмата „Хоризонт 2020“. В тази връзка се подготвя съвместно с Община Мадрид съответно проектно предложение. Ако инвестицията докаже своята рентабилност ще се търси надграждане.

Това коментира зам.-кметът Страхил Карапчански в отговор на питане по темата на общинския съветник от „Патриотите, ВМРО, Глас народен“ Галин Григоров.

Старейшините одобриха приеха новият План за градска мобилност с 44 гласа "За", 0 "Против" и 4 "Въздържал се".

Подробна презентация на Плана за градска мобилност е достъпна в прикачения документ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама