Плевнелиев ще вземе 2,5% гласа, ако не се кандидатира от ГЕРБ, прогнозира Каракачанов

10:47, 19 май 16 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оттук нататък президентът има да тича за изборите, кампанията си е негова и да си я прави. Ако той не се кандидатира от партия ГЕРБ, ще ми е много интересно колко гласа ще вземе и мога да ви кажа колко - около 2,5%. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ВМРО и съпредседател на "Патриотичния фронт" Красимир Каракачанов по повод наложеното от президента вето върху Изборния кодекс, което вчера бе отхвърлено в пленарна зала. 

"Вчера чухте, че готвим изменение и допълнение на закона с други промени, които няма как да бъдат върнати от КС. Много интересно ми е кое точно президентът ще атакува в КС - един закон, който още не е станал публично достояние, тъй като не е обнародван в Държавен вестник или предполагаемите промени, които ще направим след това", запита патриотът. 

От опозицията в лицето на Филип Попов от БСП също бяха критични към президента и коментираха, че ако бил наложил вето на други текстове от ИК, тогава щели да повярват, че той наистина е защитник на обществения интерес. 

"Вижда се, че тук коалицията работи все още, а срещу нея пък работи президент, който е излъчен от ГЕРБ. Очевидно е, че продължава достлука в тази коалиция. Днес едва събраха кворум, за да започне днешното пленарно заседание, очевидно е, че коръбът на ГЕРБ потъва и мисля, че предсрочните избори са вече факт, въпросът е кога. Искам да видя кои текстове президентът ще прати на КС. Плевнелиев доста избирателно ще прати текстове", прогнозира депутатът от левицата.   Колегата му Жельо Бойчев допълни, че е смутен от това, което президентът изложил като мотиви за сезирането на КС. По думите му по същество той обвинява ГЕРБ в това, че защитава тяснопартийни интереси. "Считам, че сме свидетели на начало на президентската кампания в страната. Очевидно обаче Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, следейки взаимното бламиране, което си направиха", добави Бойчев.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пък обясни, че президентът има право както да наложи вето, така и да направи искане до КС за обявяване на определени норми за противоконституционни. Все пак депутатът изрази надежда президентът да съобрази, че ветото имало сериозен ефект в парламентарните дебати и дори било прието от правната комисия. 

"Мисля, че повече от половината европейски демокрации или не допускат гласуване извън тяхната територия, или ако допускат, то е при строго определен ред. Вярно е, че и ние, и президентът имаме стремеж към повишаване на избирателната активност на българите в чужбина. Готови сме да разширяваме дейността в предизборната кмапнания по-активно зад граница. Надявам се колегите юристи от президентството да имат съвсем малко търпение, за да внесем новите текстове, иначе ще се получи един кух ход,", подчерта Кирилов и добави, че ако по отношение на тях имат възражение, да ги внесат в КС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама