Бокова: Без равноправието на жените не може да се постигне мир

11:10, 19 май 16 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без равноправието на жените не може да се постигне мир и устойчиво развитие. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на втория ден от Глобалния форум на жените лидери, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Пълноценното участие на жените в управлението на държавата и в икономиката е в полза не само на обществото и държавите, но и на целия свят, обясни тя. Бокова отбеляза, че през 2015 г. са сключени много новаторски споразумения, които са от глобално значение.

Тя посочи Програмата за устойчиво развитие 2015 г. и Споразумението от Париж за климатичните промени, които по нейните думи са с една и съща цел. Ролята на жените и стремежът на ООН да постигне равноправие и овластяване на жените се вижда в 17-те цели, заложени в Програмата за устойчиво развитие, допълни Бокова.

„Равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета. Целта на този форум е да подкрепим жените-лидери, но не само, а и да предадем това на младото поколение", каза тя.

Според нея новаторството на този форум е, че се събират представители на правителството, на частния бизнес, на гражданското общество, на научните среди и споделят опит за вдъхновение на много млади жени, които да следват пътя на лидерството. Формите на лидерството сред жените са различни, допълни Бокова и даде пример с вицепремиера Меглена Кунева, председателя на БСП Корнелия Нинова, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и енергийния министър Теменужка Петковас, които присъстват на форума.

"В сегашния кабинет има жени, които управляват много тежки ресори", каза още генералният директор на ЮНЕСКО. Тя призова да има и повече дами в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама