Академик Дамян Дамянов стана Доктор хонорис кауза на Шуменския университет

11:15, 19 май 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академик Дамян Дамянов бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет „Епископ Констатин Преславски”.

Това се случи по време на официалното откриване на юбилейните дни на Шуменския университет, което се проведе в 202 аула на ВУЗ-а.

Роденият в Драгоево акад. Дамян Николов Дамянов е хирург, началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той е ръководител на Клиничния център по гастроентерология в Медицински университет - София. От 1998 до май 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, от 2012 г. е академик на Българската академия на науките и заместник-председател на Академията от 2013 г.



На церемонията по удостояване с почетното звание ректорът на университета проф. Георги Колев заяви, че акад. Дамянов е учен и хирург от световна величина.

В своето слово акад. Дамян Дамянов обърна внимание на бъдещето на страната и на младите.

Трудно ми е да кажа, че им предаваме един свят с по-добра перспектива, заяви той и допълни, че развитието зависи не толкова от ресурсите, а от капацитетите.

Виждам надежда и перспектива у младите, останали в България, каза още академикът.

Веднага след церемонията кметът на Шумен Любомир Христов и председателят на БАН - академик Стефан Воденичаров подписаха Меморандум за сътрудничество между общината и Българската академия на науките.



Споразумението урежда формите на сътрудничество между двете институции за обмен на информация, разработване на програми и проекти.

Целта на споразумението е чрез развитие на образованието и науката да се даде допълнителен стимул на развитието на общината и възможностите пред младите хора.

Ние разработихме Национални цели към устойчиво развитие на България. Основните са три – възпитание, образование и култура, каза акад. Стефан Воденичаров и допълни, че от изключителна важност е взаимодействието между науката и предприемачеството.

С това споразумение се надявам да се направят близки контакти между БАН и фирмите в региона, за да си сътрудничим, каза още акад. Воденичаров. Той допълни, че добрите резултати от това взаимодействие ще са налице.

Меморандумът ще даде възможност за реализация и по-добър живот в Шумен, каза кметът на общината Любомир Христов. Той изрази увереност, че част от студентите, които присъстваха в залата, ще стигнат в своето научно развитие и до Академията на науките.



Довечера на Шуменското плато са организирани първите нощни наблюдения с телескопите на Шуменската астрономическа обсерватория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама