Триптих за Катя Паскалева във Фестивалния и конгресен център

11:34, 19 май 16 / Култура 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незабравима среща с таланта на Катя Паскалева очаква варненци и гостите на морската столица. Тя ще бъде в рамките на Майския салон на изкуствата. Три събития под знаковото наименование „Триптих за Катя Паскалева“ ще представят личността и творческия път на актрисата при вход свободен във Фестивалния и конгресен център.

Началото ще бъде сложено с изложбата „Аз, Катя“. Тя ще бъде открита днес от 17 ч. във фоайето на комплекса. Експозицията включва 12 портретни фотографии, някои от които се показват за първи път. Те са предоставени от Българската национална филмотека и Държавния архив. Почитателите на българското кино ще си припомнят незабравими кадри от филмите „Памет“, „Аз, графинята“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Краят на песента“, „Козият рог“, „Катина“, „Вилна зона“, „Иван Кондарев“, в които Катя Паскалева се откроява с талантливата си игра и сетивност.

Малко по-късно - от 17,30 ч., в книжарницата във ФКЦ ще бъде представена „Катя Паскалева. Жените в мен“. На събитието ще присъства и авторът на книгата - Георги Тошев.

Триптихът ще завърши с документалния филм „Последната роля“. Той ще бъде завъртян утре от 18 ч. в зала „Европа“. 60-минутната лента разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог“. Тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи образи в театъра. Лентата разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла „красиво и безотговорно“ във времената на „предписания“ и ограничения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама