Обсъдиха статута на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен

11:42, 19 май 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бъдещият статут на „Центъра  за кожно -венерически заболявания в – Сливен” ЕООД беше обсъден на среща в Община Сливен.Присъстваха кметът Стефан Радев, заместниците му - по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, по финансовите въпроси Румен Иванов, директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински - Сливен“ – д-р Васислав Петров, лекари от кожния диспансер, общински съветници от различни политически партии.

На общинската сесия в края на месец май кметът Стефан Радев внася предложение до местния парламент за прекратяване дейността и ликвидация на кожния диспансер. Едноличен собственик на капитала на търговското дружество е Община Сливен. Мотивът е голяма задлъжнялост на дружеството, което продължава да генерира ежемесечно загуби и задължения. Кметът предлага на ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“,  в което Община Сливен има акции, да започне процедура за откриване на Отделение за кожно-венерически заболявания.

„Основната цел на предложението ни е да запазим дейността, медицинския персонал, както и община Сливен да увеличи активите си в  МБАЛ „Д-р Иван Селимински - Сливен“ АД. Тъй като прекратяването на лечебни заведения, създадени от общини, се извършва след съгласие на министъра на здравеопазването, общината очаква тяхното становище“, коментира на срещата кметът Радев.

Задълженията на дружеството към 31.03.2016 г. възлизат общо на 119 030 лв. от които, към доставчици – 96 697 лв., към персонал – 17 406 лв., осигурителни – 3 888 лв. и данъчни – 962 лв. Вземанията са в размер на 49 127 лв, в т.ч. от клиенти 49 017 лв. Финансовият резултат за тримесечието е загуба от 2 934 лв.

Д-р Васислав Петров изрази съгласие за разкриване на Отделение по кожни и венерически болести, като дейностите по откриване на отделението ще вървят паралелно с ликвидирането на дружеството. Изразена е и необходимостта от обезпечаване на медицинските дейности, отговарящи на изискванията на медицинския стандарт „Кожни и венерически болести“, като за целта МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ желае на болницата да се предостави сградния фонд, обзавеждането и оборудването на центъра.

Предстои нова среща на 25 май с участието на управителя на „Центъра  за кожно -венерически заболявания в – Сливен” ЕООД д-р Мая Миланова и Комисията по оперативен контрол към Общинския съвет за уточняване на процедурата.

В центъра се извършва диагностика, лечение и рехабилитация на лица с остри и хронични дерматологични заболявания; периодично наблюдение на лица с кожни и венерически заболявания; диагностика, лечение и профилактика на лица със сексуално предавани инфекции; експертна дейност в областта на сексуалното здраве и на кожно-венерическите заболявания; промоция, превенция и подобряване на сексуалното здраве на населението и на кожно-венерическите заболявания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама