Парламентът въвежда нова схема за подпомагане на земеделците

12:27, 19 май 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов механизъм за предоставяне на държавна помощ ще бъде разработен за предоставяне на държавна помощ под формата на отстъпка от акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Текстът е заложен в Закона за подпомагане на земеделските производители и бе подкрепен единодушно от депутатите със 109 гласа "за", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Поправките са свързани с приетите нови правила в областта на държавните помощи. Действащата до края на 2014 г. държавна помощ бе на принципа за използване на система от ваучери за гориво. Одобряването на поправките в закона няма да доведат до автоматично одобряване и прилагане на Схемата за помощ, тъй като предстои отделно съгласуване на пълния пакет документи на схемата по чл. 9 от Закона за държавните помощи. Схемата не би могла да се прилага ефективно преди да се получи потвърждение от министъра на финансите.

Схемата ще се прилага след получаване на окончателния номер в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Помощта ще бъде предоставяна под формата на парични средства чрез възстановяване на част от стойността на акциза. Облекчава се и процесът по кандидатстване за помощта. Предвижда се земеделските стопани да подaват заявление за кандидатстване еднократно и да получават помощта наведнъж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама