Реформатори канят Борисов на среща за Плевнелиев

13:12, 19 май 16 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Част от депутатите от Реформаторския блок - Гражданският съвет, Народна партия "Свобода и достойнство", БЗНС и ДСБ поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде на среща с тях в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Те искат да обсъдят "възможността това Народно събрание да свърши нещо смислено за няколкото месеца, които му остават", според Гроздан Караджов, а "не да се вършат пазарлъци". Предлагат също така да поговорят президентът Росен Плевнелиев да е надпартийна номинация, а не да се водят "жалки партийни битки".

ДСБ вече лансираха настоящия държавен глава за надпартиен кандидат, той обаче отрече с него да са водени разговори. 

Това обяви на брифинг в парламента Гроздан Караджов от Гражданския съвет на реформаторите, като посочи, че "опозицията" им е възмутена от вчерашния вот, при който в името на опазване на властта, били погазени принципи, програма и интересите на избирателите на РБ. Коментарът му бе направен във връзка с падналото вчера вето на Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс. 

Караджов изрази тревога, че без единство и механизъм за взимане на решения, РБ се обезмисля и става поредната коалиция от службогонци. "Не одобряваме начина, по който част от РБ гласуваха на вчерашния вот. Президентът се оказва последен властови гарант за политическата посока на страната. Ясно ни е, че без ГЕРБ няма да има мнозинство, което да застане зад кандидата за президент", уточни Караджов.   Колегата му и лидер на ДСБ Радан Кънев допълни, че дългосрочна стабилност, изградена на базата на рекет и пазарлъци няма как да се случи. "Тревожи ни, че част от партньорите ни в РБ се превърнаха в елемент от динамични мнозинства. Това, което се случи вчера в НС показва, че мнозинството изисква да се работи с ПФ, за да бъдат БСП и ДПС извън властта, което беше и наша цел. Идеологическите различия между нас обаче са толкова дълбоки, че достигат до коренно различен прочит на патриотизма и националния интерес. От нас никой не вижда възможност РБ и ПФ да се явят заедно на президентски избори", каза още Радан Кънев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама