Примата на търновския театър Лина Ковачева беше удостоена с наградата "Златен век"

13:19, 19 май 16 / Култура 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Примата на търновския театър Лина Ковачева бе удостоена с наградата „Златен век” за цялостно творчество и принос в развитието на националната култура на Министерството на културата. Актрисата получи приза лично от министър Вежди Рашидов на официална церемония, която се проведе на „Сцена 17” в МК вчера. Отличието е признание за безспорните и дългогодишни заслуги на звездата на оперетата за популяризирането на драматичното и музикалното изкуство в България, както и във връзка с нейната 80-годишнина.

Лина Ковачева е сред основателите на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Тя бе предложена за високото отличие от ръководството на храма на Мелпомена. Родена е на 7 август 1935 г., а своя творчески път започва като стажант-актриса в Родопския драматичен театър - Смолян през 1955 г. Първата є роля е на Вела от пиесата на Страшимиров "Вампир". След това две години работи в кюстендилския театър, а през 1959 г. е назначена във Велико Търново, където изгрява с ролята на Чанита в оперетата "Целувката на Чанита" на Милютин. Следват роля след роля, спектакъл след спектакъл със запомнящи се сценични превъплъщения и забележителна интензивност на работа, като в някои сезони примата участва в 360 представления.

През 1968 г. Лина Ковачева завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство в класа на проф. д-р Кръстю Мирски, след което продължава да работи в театъра в старата столица като драматична и оперетна актриса. В творческата си биография Лина Ковачева има десетки драматични роли и ярки образи, които търновската сцена още помни. В цифри статистиката изглежда внушително - 61 години творческа дейност, от които 57 години в търновския театър, както над 10 000 представления по сцените на България. Примата и сега продължава активно да играе МДТ „Константин Кисимов”, участвайки в постановките "Българи от старо време", "Царицата на чардаша" и "Графиня Марица".

Лина Ковачева е носител на много награди за актьорските си постижения. Носител е на приза "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци, както и на ордените "1300 години България", "Св. св. Кирил и Методий II степен" и "100 години независима България". Тя е удостоена с наградата "Велико Търново" и е почетен гражданин на старата столица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама